Lídři EU udají směr dalších jednání s Británií

15.10.2020
Euroskop, ČTK

Vrcholící rozhovory Evropské unie s Británií a nové klimatické závazky budou tématy prvního dne dvoudenního jednání prezidentů a premiérů unijních zemí, který dnes začne v Bruselu. Očekává se, že summit označovaný Londýnem za klíčový okamžik pro osud dohody o budoucích vztazích Británie s evropským blokem vyzve k pokračování rozhovorů ve zvýšeném tempu i k přípravě na rozchod bez dohody. V otázce emisních cílů by pak měli lídři mnohdy názorově rozdělených zemí hledat shodu na tom, jak dosáhnout ambicióznějšího omezení emisí než stanovuje současný závazek.

Šéf vyjednávacího týmu EU Michel Barnier odpoledne seznámí národní lídry s vývojem aktuálních rozhovorů s Brity. Ty podle unijních i britských činitelů nedokázaly sblížit dlouhodobě rozdílné postoje obou stran v otázkách pravidel hospodářské soutěže či dohledu nad dodržováním úmluv o rybolovu v britských vodách. Podle diplomatů patrně vrcholní politici jednotně podpoří Barniera před dalším brexitovým jednáním s tím, že EU stále doufá v dohodu, nikoli však za každou cenu. Úřady či firmy patrně dostanou ze summitu vzkaz, aby se začaly pečlivě připravovat na možnost takzvaného divokého rozchodu, který na konci roku nastane v případě krachu rozhovorů.

Zatímco v přístupu k Británii jsou unijní státy zatím jednotné, na dosažení nových klimatických cílů mají odlišný pohled. Státy západní a severní Evropy většinou stojí za zářijovým návrhem Evropské komise, aby se místo dosavadních 40 procent snížily emise skleníkových plynů k roku 2030 o nejméně 55 procent proti roku 1990. Vlády zemí východního křídla EU včetně Česka to označují za nereálné a obávají se, že by taková snaha mohla dále poškodit důležitá průmyslová odvětví stižená covidovými omezeními. Lídři dnes nový cíl závazně nepotvrdí, měli by pouze uznat „potřebu zvýšit ambice“ pro následující dekádu.

Političtí vůdci se v Bruselu osobně sejdou za striktních hygienických opatření v době, kdy řada zemí přijímá přísná omezení kvůli novému šíření koronavirové nákazy. Předseda Evropské rady Charles Michel organizující vrcholné schůzky však vzhledem k zásadním tématům upřednostnil rokování tváří v tvář před videokonferencí, která podle diplomatů nedává dostatečný prostor k debatám.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek