Raab věří v dohodu s EU, obě strany si mají vyjít vstříc

16.10.2020
Euroskop, čtk

Britský ministr zahraničí Dominic Raab je zklamán a překvapen požadavkem Evropské unie, aby Británie učinila více ústupků v zájmu dosažení dohody o budoucích obchodních vztazích. Řekl to dnes zpravodajské televizi Sky News. Dohoda je však podle něj blízko a s dobrou vůlí na obou stranách jí lze dosáhnout.

„Jsme zklamáni a překvapeni výsledkem Evropské rady,“ poznamenal Raab k závěrům, k nimž ve čtvrtek dospěli prezidenti a premiéři zemí EU na summitu v Bruselu. Konstatovali, že dosavadní stav jednání s Británií neumožňuje uzavřít dohodu o budoucích vztazích a vyzvali Londýn, aby učinil „nutné kroky“. Zároveň se však evropští lídři usnesli, že rozhovory by měly pokračovat také v následujících týdnech.

„Řekli nám, že to musí být Británie, která v následujících dnech učiní všechny kompromisy. To ale nemůže být v jednání správně, takže jsme tím překvapeni. Ale premiér k tomu řekne víc později během dne,“ řekl Raab.

K výsledku summitu EU se dnes vyjádří Johnson

Hlavní britský vyjednávač David Frost už ve čtvrtek prohlásil, že je výsledkem schůzky lídrů EU zklamán a že premiér Boris Johnson oznámí svůj postoj k dalším jednáním dnes. Také Frost vyjádřil překvapení nad tím, že podle názoru evropského bloku mají všechny budoucí ústupky vzejít jednostranně od Spojeného království.

Raab dnes ale řekl, že dohoda je blízko. „S dobrou vůlí na obou stranách k ní můžeme dospět,“ prohlásil šéf britské diplomacie.

Spojené království opustilo EU v lednu a obě strany se od té doby neúspěšně snaží sblížit postoje v několika klíčových sporných tématech týkajících se budoucích vztahů. Pokud k dohodě nedospějí do konce roku, vzájemný obchod zkomplikují cla a kvóty.

Čtvrteční bruselské usnesení šéfů států a vlád klade důraz na to, aby hlavní vyjednávač EU s Británií Michel Barnier zastával dosavadní pozici zvláště ohledně tří sporných otázek: rovná pravidla hospodářské soutěže, dohled nad dodržováním smluv a právo rybolovu v britských vodách.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek