Zasedání Rady ministrů pro životní prostředí

22.10.2020
Úřad vlády

Ústředním tématem neformálního zasedání rady ministrů pro životní prostředí, kteří se zítra sejdou na fyzickém zasedání Lucemburku, bude biodiverzita a klimatická politika EU ve světle závěrů Evropské rady v kontextu Zelené dohody pro Evropu. Delegaci ČR povede ministr životního prostředí Richard Brabec.

Dne 23. října 2020 se v Lucemburku uskuteční řádné zasedání Rady EU pro životní prostředí. Na základě závěrů Evropské rady z minulého týdne bylo na program Rady pro životní prostředí zařazeno nařízení o evropském právním rámci pro klima ve formě částečného obecného přístupu, tedy bez stanovení nového emisního cíle EU pro rok 2030 a z programu Rady byl zcela odstraněn bod schválení Vnitrostátního redukčního příspěvku EU (NDC EU). Rada projedná a schválí návrh závěrů ke strategii Evropské unie v oblasti biologické rozmanitosti do roku 2030.

V rámci bodu Různé Evropská komise představí tři dokumenty zveřejněné 14. října v rámci balíčku inciativ navazujících na Zelenou dohodu pro Evropu a to strategie EU pro udržitelnost v oblasti chemických látek, 8. akční program pro životní prostředí, Aarhuské nařízení a přístup k právní ochraně v záležitostech životního prostředí), dále vystoupí řada delegací se svými informačními body.

Den před jednáním proběhne jednání se zeměmi Východního partnerství na úrovni ministrů životního prostředí a klimatu, přijaty budou rovněž závěry předsednictví.

Autor: Marek Sitta

Sdílet tento příspěvek