Videokonference ministrů pro konkurenceschopnost

22.10.2020
Úřad vlády

V pátek dne 23. 10. 2020 se uskuteční neformální videokonference ministrů odpovědných za oblast vnitřního trhu a průmyslu. Plánována je politická debata nad Bílou knihou k zahraničním subvencím a podpora inovací. Jednání za ČR povede místopředseda vlády, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček

Neformální videokonferenční jednání nahrazuje původně plánované prezenční neformální jednání, jež mělo německé předsednictví v úmyslu zorganizovat v Německu. Jednání se zaměří na roli průmyslu jako hlavního hybatele ekonomického růstu a obnovy v kontextu Nové průmyslové strategie EU, zelené a digitální transformace a strategické odolnosti. Pominuto nebude ani téma zajištění rovných podmínek na vnitřním trhu.

K politické debatě připravilo německé předsednictví dvě otázky. První otázka se týká Bílé knihy o vytvoření rovných podmínek v souvislosti se zahraničními subvencemi. Snahou DE PRES je získat odpověď na otázku, jak členské státy v rámci tří navrhovaných nástrojů/modulů. Druhá otázka se zabývá možností komercializace inovací v kontextu průmyslové konkurenceschopnosti. Předsednictví v rámci této druhé otázky vyzvalo členské státy, aby prezentovaly svůj pohled na problematiku a případně představily opatření nebo reformy, jejichž přijetí na národní nebo unijní úrovni by považovaly za přínosné pro zlepšení v oblasti investic a inovací. Členské státy by se rovněž měly vyjádřit k tomu, které technologie dle jejich názoru mohou být hlavními nositeli inovací v nadcházejícím desetiletí a co případně bude přednostně v tomto směru řešit.

Autor: Marek Sitta

Sdílet tento příspěvek