Ministři EU budou schvalovat podmínky klimatické neutrality

23.10.2020
Euroskop, čtk

O podrobnostech takzvaného klimatického zákona budou dnes v Lucemburku jednat ministři životního prostředí zemí Evropské unie. Cílem schůzky je najít shodu na podmínkách dosažení klimatické neutrality do poloviny století, k čemuž se loni zavázali političtí vůdci členských zemí. Součástí normy jsou i zpřísněné emisní limity pro nadcházejících deset let, které v září navrhla Evropská komise.

Zásadním cílem ekologického plánu Bruselu je, aby unie byla v roce 2050 klimaticky neutrální. To znamená, aby neprodukovala žádné emise skleníkových plynů nebo je „vynulovala“ například výsadbou stromů. Ačkoli se na tomto cíli loni shodli lídři všech zemí vyjma Polska, jejich představy o cestě k této metě jsou různé.

Zatímco země severní a západní Evropy nemají s postupnými krátkodobějšími milníky problém, státy východní části EU včetně Polska či Česka tvrdí, že přechod k čistým technologiím pro ně bude velmi obtížný vzhledem k průmyslu závislému na fosilních zdrojích. Požadují proto, aby s klimatickým plánem byly spojeny dostatečné finanční kompenzace, mezi něž komise řadí například fond pro regiony závislé na uhlí.

Výchozí návrh pro ministerské jednání počítá s tím, že v klimatické normě bude neutralita závazkem pro celou EU a že tento závazek se na jednotlivé země rozpočítá později. Podobně je to s navrhovanými limity pro rok 2030, podle kterých by emise místo dosud plánovaných 40 procent měly proti roku 1990 klesnout nejméně o 55 procent. Prezidenti a premiéři členských zemí tento plán předběžné podpořili minulý týden, definitivní slovo však mají říci až v prosinci. Ministři proto v tomto konkrétním bodě dnes žádné závěry nechystají.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek