Lídři zemí EU proberou další společný postup proti covidu-19

29.10.2020
Euroskop, ČTK

O možnostech lepší spolupráce v boji proti šířící se koronavirové nákaze budou dnes jednat prezidenti a premiéři zemí Evropské unie. Během večerní videokonference mají hovořit například o celounijním používání rychlotestů, o vzájemném uznávání jejich výsledků či o způsobu budoucí distribuce vakcín. Debata se bude točit i kolem další vzájemné pomoci mezi státy, z níž už v těchto dnech těží Česko.

„Za pouhých několik týdnů se situace ze znepokojivé změnila na alarmující. Nyní musíme předejít tragédii,“ napsal v úterý předseda Evropské rady Charles Michel v textu zdůvodňujícím nutnost pořádat stejně jako na jaře pravidelné videosummity.

Tématem toho dnešního bude především co nejefektivnější koordinace věcí, k nimž se zatím nepodařilo státům přes výzvy Evropské komise najít společný přístup. Podle unijních činitelů by měl Michel nastolit otázku možného plošného využívání rychlotestů a lídři poté diskutovat například o tom, za jakých podmínek by země byly ochotny brát jejich výsledky jako směrodatné. Vyjádřit se mají také k dlouhodobě neúspěšné snaze o vzájemné uznávání výsledků testů provedených v různých zemích, což by výrazně usnadnilo cestování v době covidových omezení.

Česko dostane více než 200 plicních ventilátorů

Dalším tématem videokonference budou společné unijní nákupy vakcín, kterých by Brusel chtěl od příštího jara rozdělovat mezi členské země stovky milionů dávek. Šéfové států a vlád se budou bavit o tom, jak vakcíny efektivně rozdělovat a zda při očkování upřednostnit například zdravotníky nebo rizikové skupiny obyvatel.

Debatu se povede také o další vzájemné pomoci mezi členskými státy, v jejímž rámci Česko dostalo či v nejbližších dnech obdrží více než dvě stovky plicních ventilátorů z několika zemí i z nouzových zásob EU.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek