Mechanismus civilní ochrany: RescEU v praxi

30.10.2020
Euroskop, RescEU

Česká republika obdržela v uplynulých dnech zdravotnické vybavení ze členských zemí EU a rovněž ze společných evropských rezerv zdravotnického vybavení z tzv nástroje rescEU, který vznikl na jaře letošního roku. Poslední zavedený prvek mechanismu civilní ochrany Evropské unie – rescEU má za cíl posílit jak ochranu občanů před katastrofami, tak řízení vznikajících rizik.

EU hraje důležitou roli při koordinaci reakce na katastrofy v Evropě i mimo ni. Epidemie, přívalové povodně, bouře, lesní požáry, zemětřesení a katastrofy způsobené člověkem neustále vyvíjejí tlak na schopnosti zemí reagovat. Kromě toho se obavy o bezpečnost staly složitějšími a očekává se, že změna klimatu v budoucnu zhorší dopad katastrof.

Nový legislativní rámec vede k posílení evropské rezervy v oblasti civilní ochrany a také ke strategičtějšímu přístupu k odborné přípravě prostřednictvím evropské znalostní sítě v oblasti civilní ochrany. Kromě toho nabízí členským státům významné pobídky k posílení jejich vnitrostátních kapacit prostřednictvím dodatečného financování za účelem přizpůsobení, provozu a oprav jejich zdrojů. Více https://bit.ly/3mDVohY

Silnější reakce EU proti covid-19

Evropská komise vytvořila strategický mechanismus zásob a distribuce zdravotnických prostředků rescEU pod záštitou mechanismu civilní ochrany EU. Zásoba umožňuje rychlé dodání zdravotnického vybavení, jako jsou ventilátory, osobní ochranné prostředky, vakcíny a terapeutika a laboratorní potřeby. Zásoba, kterou v současné době hostí 6 členských států EU (Dánsko, Německo, Řecko, Maďarsko, Rumunsko a Švédsko), umožňuje EU rychleji reagovat na zdravotní krize.

Na základě žádosti o pomoc z Česka zaslala EU okamžitě první dávku 30 ventilátorů z rescEU – společné evropské rezervy zdravotnického vybavení vytvořené na začátku tohoto roku na pomoc zemím postiženým pandemií koronavirů.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová k pomoci uvedla: „Česko nyní čelí jedné z nejobtížnějších situací v Evropě. Počet případů koronaviru v zemi rychle roste a země potřebuje lékařské vybavení k léčbě pacientů v nemocnicích. V těchto těžkých dobách nenecháváme své evropské přátele osamocené. Evropská komise mobilizuje zdravotnický materiál prostřednictvím našeho mechanismu civilní ochrany. Právě jsem zavolala předsedovi vlády Andreji Babišovi, abych mu sděllia, že rychle odesíláme do České republiky sadu 30 ventilátorů z naší rezervy RescEU. Tuto rezervu jsme vytvořili v rekordním čase na jaře, abychom si nahromadili základní zdravotnický materiál, který můžeme v případě potřeby poslat do evropských zemí. A jsme v kontaktu s dalšími zeměmi EU, abychom mobilizovali více ventilátorů pro Českou republiku. Jsme v tom společně. “

Civilní ochrana. Zdroj: Pixabay.com

Autor: David Březina

Sdílet tento příspěvek