MZV navrhuje sladit od 9. listopadu cestovatelský semafor s EU

03.11.2020
Euroskop, čtk

Ministerstvo zahraničí navrhuje zavést v Česku dohodnutá unijní kritéria pro hodnocení rizika nákazy u jednotlivých států. Účinnost by měla mít od 9. listopadu. Cílem je, aby takzvaný cestovatelský semafor, který podle míry rizika přiřazuje zemím barvy od zelené po červenou, byl jednotný v celé Evropské unii. Občany státu se zelenou barvou nebude možné podle nových pravidel nikde v EU omezovat ve svobodě pohybu.

„Česko změní takzvaný cestovatelský semafor podle doporučení EU. Jde o první krok k jednotným kritériím hodnocení ‚bezpečnosti‘ zemí z hlediska šíření nemoci covid-19,“ uvedlo ministerstvo. Novinku podle něj promítne ministerstvo zdravotnictví do ochranného opatření. Doporučení Rady EU v národní variantě přijala už například Francie, Belgie, Nizozemsko, Litva, Slovinsko, Dánsko nebo Finsko, doplnil úřad.

Podle navrhovaných kritérií budou zelené země, které budou dostatečně testovat, za poslední dva týdny v nich přibude na 100.000 obyvatel méně než 25 nových případů covidu-19 a pozitivní budou méně než čtyři procenta testů. Střední míru rizika nákazy budou mít státy, kde je podíl pozitivních testů nad čtyři procenta a méně než 250 případů koronaviru na 100.000 obyvatel za poslední dva týdny. Při cestování do ČR z těchto zemí budou muset předložit negativní test na covid-19 pouze zahraniční pracovníci, ovšem s výjimkou pendlerů. Limitem dostatečného testování je 300 testů denně na 100.000 obyvatel.

Vysokou míru rizika nákazy pak budou mít země, které mají podíl pozitivních testů nad čtyři procenta a víc než 250 případů koronaviru na 100.000 obyvatel za poslední dva týdny. Podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) se tak razantně změní mapa cestovatele. „Aktuálně je červené pouze Španělsko, to už ale v současné době neodpovídá vývoji situace. Nově by byla červená většina států EU, protože nepříznivý vývoj pandemie registrujeme nejen v ČR,“ doplnil.

Cizinci i občané ČR přijíždějící z červených zemí se budou muset nechat otestovat na covid-19, nebo nastoupit do karantény. Členské státy EU budou moci podle ministerstva nadále udělovat národní výjimky z pravidel například pendlerům, studentům nebo mezinárodní dopravě.

O nastavení pravidel, ve kterých mají členské země EU určitou volnost, se debatovala ve stálé pracovní skupině Ústředního krizového štábu, uvedl náměstek ministra zahraničí pro řízení sekce právní a konzulární Martin Smolek. Upozornil na to, že EU ze svého seznamu vyřadila například Tunisko nebo Kanadu, naopak nově se na něm objevil Singapur.

Státy EU mají ochranu zdraví obyvatel výlučně ve své kompetenci a řada z nich dlouhodobě odmítá souhlasit s posílením role Bruselu. Podle dohody ministrů unijních zemí z poloviny října mají členské země nadále na výběr, zda budou požadovat testování po příjezdu, nebo se spokojí s výsledky testů z jiných zemí. Plně na rozhodnutí unijních států zůstává délka karantény, která se nyní pohybuje od jednoho do dvou týdnů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek