Řím chce po útoku ve Vídni zpřísnit zákony proti terorismu v EU

04.11.2020
Euroskop, čtk

Italský ministr zahraničí Luigi Di Maio navrhuje po pondělním útoku ve Vídni zpřísnit v Evropě legislativní opatření proti terorismu. Za vzor by podle něj mohl posloužit protiteroristický zákon známý pod označením Patriot Act, kterým Spojené státy reagovaly na útoky z 11. září 2001, uvedla v úterý agentura DPA.

S ohledem na ilegální migraci a bezpečnost občanů jde o to „podívat se realitě do očí“, napsal dnes Di Maio na svém facebooku. „EU musí zvýšit úroveň bezpečnosti, to samé musí učinit i naše země,“ uvedl politik Hnutí pěti hvězd.

„Jde o to přemýšlet o něčem větším, a týká se to celé EU: například Patriot Act po americkém vzoru,“ napsal s tím, že o návrhu bude v příštích dnech hovořit se svými evropskými protějšky.

Bisogna essere realisti: oltre alla pandemia l’Italia non può reggere un’altra emergenza. Vanno fermati gli sbarchi…

Posted by Luigi Di Maio on Wednesday, 4 November 2020

Při pondělním útoku ve Vídni byli kromě útočníka zabiti čtyři další lidé a 22 osob bylo zraněno. Šéf italské diplomacie v příspěvku upozornil též na teroristický útok ve francouzském Nice z minulého týdne, který si vyžádal tři oběti. Pachatel z Tuniska před činem nelegálně přicestoval do Francie právě přes Itálii.

V mešitách by podle Di Maia měly být zesíleny kontroly ve spolupráci s muslimskými obcemi a více pozornosti by se mělo věnovat také nelegální migraci.

Protiteroristický zákon Patriot Act přijaly USA po útocích z 11. září 2001, aby posílily svou bezpečnost. Norma zpřísnila podmínky vstupu cizinců na americké území a přiznala i více pravomocí bezpečnostním složkám. Zpravodajské služby mohly poprvé v historii odposlouchávat telefonické hovory řadových občanů či sledovat elektronickou poštu mezi lidmi v USA a v zahraničí, aniž k tomu dal svolení soud. Mnozí kritici tvrdili, že zákon umožňuje nepřípustné zásahy do soukromí Američanů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek