EU uvalí sankce i na Lukašenka, shodli se zástupci členských zemí

05.11.2020
Euroskop, čtk

Evropská unie přidá na sankční seznam běloruských představitelů i autoritářského vládce země Alexandra Lukašenka. Po mnohatýdenních sporech o jeho potrestání se na tom včera podle diplomatických zdrojů ČTK shodli zástupci 27 členských zemí unie. Kromě něj k dosavadním čtyřem desítkám činitelů sankcionovaných za volební manipulace a násilné potlačování protestů přibude dalších 14 lidí.

Evropský blok Lukašenka kvůli zmanipulovaným srpnovým volbám neuznává za prezidenta a snaží se jej přimět k dialogu s opozicí. Vládce země, v níž pravidelně demonstrují desetitisíce lidí za vypsání nového hlasování, však požadavky svých oponentů i unie odmítá.

Členské země se začátkem října shodly na potrestání čtyř desítek činitelů, většinou z bezpečnostních sil či z volební komise. Na zařazení samotného Lukašenka na seznam však měly státy dlouho rozdílné názory a některé takový krok odmítaly s odůvodněním, že by zkomplikoval možný dialog.

V polovině října se po rostoucím tlaku zvláště pobaltských zemí či Polska ministři zahraničí EU shodli, že pokud se situace v Bělorusku nezlepší, ocitne se Lukašenko mezi potrestanými. Stejně jako ostatním činitelům mu unie zmrazí majetek na svém území a zakáže mu vstup do členských států. Pode serveru EU Observer má přitom Lukašenko vazby nejméně na dvě realitní firmy sídlící na Kypru, který je členem EU.

Středeční souhlas velvyslanců vyžaduje ještě potvrzení od jednotlivých členských zemí v písemné formě, což by podle diplomatů bylo možné stihnout do pátku. Poté bude seznam jmen zveřejněn v úředním věstníku EU.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek