Videokonference ministrů pro zemědělství a rybolov dne 16. listopadu

16.11.2020
Úřad vlády

Původně plánované dvoudenní řádné zasedání Rady ministrů pro zemědělství a rybolov AGRIFISH bylo nahrazeno jednodenní neformální videokonferencí, která se uskuteční dnes 16. listopadu a za Českou republiku na ní vystoupí ministr zemědělství Miroslav Toman.

Dopolední část bude věnována řadě informativních bodů od jednotlivých delegací členských států, německého předsednictví anebo Evropské komise. Česká republika bude prezentovat spolu s Polskem bod o africkém moru prasat. Představení tohoto bodu na zasedání ministrů je společným rozhodnutím ministra Tomana s jeho polským kolegou, kteří téma dříve diskutovali na videokonferenci s německou ministryní. Nákaza v populaci divokých prasat se šíří napříč EU, a přestože je ČR prosta nákazy, obava z opětovného zavlečení na naše území není lichá. ČR žádá Komisi o důsledný monitoring šíření nákazy, o úzkou spolupráci mezi členskými státy zejména v příhraničních oblastech a o zvážení systému financování opatření v populaci volně žijících divokých prasat.

Dále je na programu diskuze o pokračující přípravě lesnické strategie EU v rámci Zelené dohody pro Evropu, dopady dohody o přidružení mezi EU a Mercosurem na zemědělství, dění okolo přípravy Potravinového summitu OSN, který proběhne na podzim 2021, stav boje proti potravinovým ztrátám a plýtvání jídlem, výsledek videokonference ke strategii „od zemědělce ke spotřebiteli“, která proběhla v polovině října a aktuální stav v chovech norků v Dánsku ve spojitosti s pandemií COVID-19. Všechny tyto body budou veřejné a budete je moci sledovat online na webu Rady.

Neveřejným bodem jednání je pak politická diskuze o situaci na zemědělských trzích. U tohoto bodu ČR zmíní neuspokojivý vývoj v oblasti cukrovarnictví a v živočišném sektoru aktuální situaci u vepřového a drůbežího masa. Členské státy byly Komisí požádány, aby indikovaly oblasti, ve kterých by mohl v budoucnu vzniknout problém ve spojitosti s dopady pandemie COVID-19 ale i dalšími negativními dopady (špatná sklizeň, sucho apod.)

Autor: Kateřina Talašová

Sdílet tento příspěvek