Morawiecki a Orbán trvají na svém ohledně rozpočtu EU

19.11.2020
Euroskop, čtk

Premiéři Polska a Maďarska Mateusz Morawiecki a Viktor Orbán ve středu obvinili některé státy Evropské unie z vydírání. Oba politici nadále odmítají, aby vyplácení peněz z budoucího unijního rozpočtu a balíku na podporu ekonomik zasažených koronavirem bylo závislé na dodržování principů právního státu.

olský premiér Morawiecki chce, aby poslanci hlasovali o usnesení, kterým by podpořili vládu v jejím postoji v této věci. Polsko a Maďarsko kvůli podmínce dodržování principů právního státu v pondělí zablokovaly rozpočet EU na roky 2021 až 2027 i podpůrný balík.

Morawiecki si dnes v parlamentu stěžoval na nerovné zacházení s některými členy EU. „Pokud naši partneři nepochopí, že nesouhlasíme s nerovným zacházením se státy, s holí v ruce, která bude použita proti nám jen proto, že se někomu nelíbí naše vláda, pak skutečně to veto nakonec použijeme,“ prohlásil Morawiecki. Evropská unie musí být podle něj založená na právu a právní jistotě. „Bez principu právní jistoty je EU mechanismem nahodilých rozhodnutí eurokratů a de facto evropské oligarchie,“ tvrdí šéf polské národně-konzervativní vlády.

Kontroverze vyvolává otázka narušení nezávislosti justice

Současná vláda ve Varšavě se po nástupu k moci před pěti lety pustila do reforem, jejichž deklarovaným cílem bylo zbavit zemi reliktů komunistického režimu. Prosadila například dalekosáhlou reformu justice, kvůli které se ale dostala do sporů s Evropskou komisí, podle níž změny ohrožují nezávislost soudnictví a posilují vliv politiků na něj. Také s vládou maďarského premiéra Orbána vede Evropská komise řízení kvůli porušování nezávislosti soudů, médií a útisku nevládních organizací.

„Pokud bude tento návrh přijat, padnou překážky ve spojování podílu členských zemích na společných fondech s podporou migrace a ve využívání finančních prostředků k vydírání zemí, které se staví proti migraci,“ uvedl Orbán podle prohlášení citovaného agenturou MTI. Agentura Reuters připomíná, že ani v rozpočtu ani v balíku na podporu ekonomik nejsou žádná konkrétní ujednání týkající se migrace, kterou konzervativní maďarský premiér dlouhodobě vykládá jako hrozbu pro evropskou identitu a kulturu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek