Premiéři Polska a Maďarska projednají zablokovaný rozpočet EU

26.11.2020
Euroskop, ČTK

Premiéři Polska a Maďarska Mateusz Morawiecki a Viktor Orbán dnes v Budapešti projednají svůj postoj k sedmiletému unijnímu rozpočtu a fondu krizové pomoci ekonomikám zasaženým koronavirem. Obě země finanční balík odmítají podpořit, pokud vyplácení evropských peněz bude podmíněno dodržováním principů právního státu.

Podmínit čerpání peněz z unijní kasy dodržováním principů vlády práva se EU rozhodla na základě dohody členských zemí a Evropského parlamentu ze začátku listopadu. Maďarsko a Polsko, s nimiž unijní instituce už několik let vedou řízení kvůli obavám z omezování nezávislosti justice či médií, označují úpravu za porušení unijních smluv a nesouhlasí s ní.

Německé předsednictví unie v současnosti vyjednává s oběma zeměmi, za jakých podmínek by byly ochotny ustoupit. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová ve středu prohlásila, že Budapešť a Varšava by se měly spolehnout, že jejich případné námitky vyřeší Soudní dvůr EU.

Obě země minulý týden odmítly schválit finanční balík, jenž obsahuje jak plánovaný fond koronavirové pomoci ve výši 750 miliard eur (19,8 bilionu korun), tak sedmiletý unijní rozpočet ve výši téměř 1,1 bilionu eur (29 bilionů korun). Podle agentury Reuters zablokování znamená, že peníze na obnovu ekonomik postižených pandemií covid-19 budou nejspíše zpožděny.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek