Merkelová: Prosincový summit bude pro rozpočtový spor klíčový

30.11.2020
Euroskop, čtk

Prosincový summit Evropské unie bude zásadní pro nalezení řešení, které by umožnilo schválit unijní rozpočet a koronavirový fond obnovy navzdory námitkám Polska a Maďarska. Řekla to dnes podle agentury Reuters německá kancléřka Angela Merkelová. Zároveň upozornila, že hospodářské dopady pandemie budou patrné ještě roky.

„Doufám, a alespoň se o to pokoušíme, že dokážeme najít řešení, protože toto bude velmi důležitý signál,“ řekla Merkelová. „Bohužel nemohu říct, že mise byla splněna, i když bych byla ráda, kdyby tomu tak bylo,“ dodala šéfka německé vlády. Budeme mít 10. a 11. prosince velmi důležitý summit a doufám, že dospějeme k dobrému rozhodnutí,“ prohlásila Merkelová.

Dohoda o sedmiletém rozpočtu Evropské unie pro období 2021-2027 a unijním fondu na podporu ekonomik zasažených koronavirem v celkovém objemu zhruba 1,8 bilionu eur (téměř 50 bilionů korun) vázne kvůli odporu Maďarska a Polska vůči podmiňování výplaty unijních peněz dodržováním principů právního státu.

Unijní instituce přitom už několik let vedou s Polskem a Maďarskem řízení kvůli obavám z ohrožování nezávislosti justice, médií nebo omezování nevládních organizací.

Polsko a Maďarsko přitom z unijních peněz silně profitují, Polsko je dokonce jejich největším čistým příjemcem v EU.

Merkelová dnes odmítla tvrzení, že by podmiňování výplaty unijních peněz dodržováním principů právního státu bylo do návrhů závěrů příštího unijního summitu zařazeno potají. „Chci říci zcela jasně, že představa, že spojení podmínky s rozpočtem tam bylo vneseno pokoutně, není pravdivá,“ prohlásila německá kancléřka na videokonferenci se zákonodárci z evropských zemí.

Podmínit čerpání peněz z unijní pokladny dodržováním principů vlády práva se EU rozhodla na základě dohody členských zemí a Evropského parlamentu ze začátku listopadu. Maďarský premiér Viktor Orbán minulý týden obvinil Evropský parlament, že podmínku dal do návrhů on. Merkelová však tvrdí, že záměr podmínit vyplácení unijních peněz byl jasný od samého počátku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek