Neformální videokonference ministrů spravedlnosti dne 2. prosince

02.12.2020
Úřad vlády

Jednání proběhne formou videokonference, vedoucím delegace bude náměstek ministryně M. Franěk. Mezi hlavními tématy k diskuzi budou justiční aspekty boje proti terorismu, zejm. se zaměřením na nenávistné projevy online, a vývoj v oblasti právního státu na poli justice. Ministři budou také informováni o pokroku ve vyjednávání Nařízení o postoupení pohledávek, či stavu připravenosti Úřadu veřejného evropského žalobce (EPPO).

K justičním aspektům boje proti terorismu

Nedávné útoky ve Francii a Rakousku ukázaly, že terorismus zůstává v EU vážnou hrozbou. V oblasti justice již byla přijata řada opatření, která posílila možnosti EU s terorismem bojovat, většina nástrojů má však širší rozsah. Současné úsilí zahrnuje 1) stálé zlepšování fungování Evropského zatýkacího rozkazu, 2) lepší podporu obětí terorismu, 3) analýzu důvodů pro úspěšné stíhání zahraničních teroristických bojovníků, 4) digitalizaci (využití digitálních nástrojů pro efektivnější spolupráci a přístup k elektronickým důkazům), a 5) boj proti nenávistným projevům, které jsou zdrojem extremismu, radikalizace a terorismu.

ČR souhlasí se stávajícími aktivitami v této oblasti a podporuje také požadavek na větší odpovědností velkých poskytovatelů služeb za hostovaný obsah. Pokud jde o definice nezákonného obsahu a spolupráci s donucovacími orgány, přistupuje k harmonizaci této povinnosti na úrovni EU opatrněji. Nejdříve je třeba diskutovat, o jaký obsah by se jednalo, teprve poté lze diskutovat o dalších opatřeních. Již nyní bychom však po velkých platformách měli vyžadovat v první řadě vyšší transparentnost.

Autor: Martina Drahomíra Ličková

Sdílet tento příspěvek