Brusel radí: jezte vejce. Panika ale pokračuje

27.10.2005

Konzumovat drůbež či vejce není nijak nebezpečné, uklidňovala včera občany unie Evropská komise. Jeden z vědců EFSA před tím vyvolal mezi lidmi paniku, když prohlásil, že není vyloučené, že ptačí chřipka se může potravinami přenášet.

Konzumovat drůbež či vejce není nijak nebezpečné, uklidňovala včera občany unie Evropská komise. Jeden z vědců Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) před tím vyvolal mezi lidmi paniku, když prohlásil, že není vyloučené, že ptačí chřipka se může potravinami přenášet.

„V EU nemáme virus ptačí chřipky v prodávaných drůbežích výrobcích a nepovažujeme drůbeží maso a vejce, především jsou-li dobře uvařené, za žádný problém pro lidské zdraví,“ prohlásil mluvčí komise Philip Tod.
I když Brusel nemá k dispozici přesné statistiky, zemědělci si stěžují, že klesá poptávka po drůbeži. Slovensko či Itálie mluví až o třicetiprocentním poklesu zájmu.

Tisíce italských farmářů protestují v celé zemi proti „iracionálním obavám“ spotřebitelů. Italská zemědělská asociace dokonce uvádí, že spotřeba kuřat klesla kvůli strachu z ptačí chřipky o šedesát procent a ceny masa více než o polovinu. „Vinou psychózy jsme přišli už o 350 miliónů eur,“ uvádí se v prohlášení zemědělců.
Paniku přiživilo úterní prohlášení ředitele vědeckého oddělení EFSA Hermana Koetera. „Nemůžeme vyloučit, že by se to teoreticky mohlo stát,“ řekl německému listu Frankfurter Allgemeinen Zeitung o možnosti přenášení ptačí chřipky skrz potraviny.

Jeho výroky vyvolaly vlnu kritiky v členských státech. Ministerstva zdravotnictví v Itálii, Španělsku, Francii a dalších zemích se je včera pokoušely vyvracet.
Varování EFSA nejíst syrová vajíčka se ale objevilo na titulní straně listu Financial Times i v jiných médiích. „Majonéze, tatarským biftekům a tiramisu by mohlo být odzvoněno,“ napsal italský list Corriere della Sera.

Evropská komise k tomu uvedla: „Nelze zcela vyloučit nebezpečí otravy v případě pojídání syrových vajec, ale toto riziko není o nic větší, než bylo před šesti měsíci či před rokem,“ citovala agentura AFP mluvčího Philipa Toda.
Ptačí chřipka podle komise nehrozí ani v případě nedostatečně tepelně upravených jídel, například vajíček na měkko.
S ptačí nákazou nadále bojuje i Asie. Už třetí ohnisko ptačí chřipky během jediného týdne bylo nyní zjištěno v Číně, v centrální provincii jménem Chu-nan.

Evropský parlament ve stejný den schválil preventivní očkování, vytvoření zásob antivirových léků, přípravu plánů na omezení cestování i pomoc zemím jihovýchodní Asie a Afriky.
Virus H5N1, který v posledních letech připravil v jihovýchodní Asii o život více než šedesáti lidí, byl potvrzen v Chorvatsku, v Rumunsku a v Turecku a ve dvou oblastech evropské části Ruska.

Sdílet tento příspěvek