Zásilky ze zemí mimo EU se budou nově odbavovat ve Štěrboholech

13.01.2021
Euroskop, čtk

Česká pošta a celníci změní v Praze koncem ledna místo pro odbavování zásilek ze zemí mimo EU. Takzvaná vyměňovací pošta Praha 120 se přesune z Košíř do zrekonstruované budovy ve Štěrboholech, spolu s ní se přemístí také detašované oddělení Celního úřadu Praha Ruzyně pro poštovní styk. Zvýší se tak kapacita vyměňovací pošty, která bude potřeba od července, kdy se u zásilek ze zemí mimo EU změní pravidla pro odvádění daně z přidané hodnoty. ČTK to v úterý sdělila mluvčí ruzyňských celníků Šárka Miškovská.

Vyměňovací pošta a celní úřad budou od 26. ledna fungovat na adrese K Hrušovu 293/2. Do pátku 22. ledna zůstávají na adrese Plzeňská 139/290, v pondělí 25. ledna budou služby kvůli stěhování pro veřejnost nedostupné. „Zásilky, které si zákazníci nestihnou včas celně odbavit ve stávající lokalitě, budou přesunuty do nového působiště,“ uvedla mluvčí.

Daň z přidané hodnoty se bude letos od července platit u všech zásilek doručených ze zemí mimo EU bez ohledu na jejich hodnotu, připomněla Miškovská. V současnosti se daň odvádí u zásilek s hodnotou převyšující 22 eur (zhruba 576 Kč).

Zásilky vedle zdanění prodražují také poplatky za předložení balíčků celnímu úřadu a vyhotovení celního prohlášení. „Tyto položky mohou nakonec i převýšit původní hodnotu zásilky,“ upozornil Luděk Procházka, ředitel společnosti Gerlach, která je předním českým poskytovatelem celních služeb. Celní limity se ale v polovině roku nemění, i po 30. červnu podle Procházky zůstanou bez cla zásilky do 150 eur (zhruba 3900 Kč).

Budova ve Štěrboholech nabídne podle mluvčí klientům České pošty modernější prostředí. Bude zde čekací místnost a bezplatné parkoviště pro 60 aut. Celní úřad bude nadále umožňovat zaplatit celní dluh bezhotovostně.

Vstup do nové budovy se bude regulovat kvůli opatřením proti šíření koronaviru. „Česká pošta proto svým zákazníkům doporučuje, aby se při vyřízení celních formalit nechali zastupovat na základě plné moci, protože v takovém případě pošta veškeré formality vyřídí za ně a zásilku doručí standardně na jejich adresu,“ podotkla Miškovská. Návod je dostupný na webu pošty.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek