Vakcínu dostala i 117letá Řekyně, chce zas obejmout své potomky

15.01.2021
Euroskop, ČTK

V Řecku se nechala tento týden očkovat proti nemoci covid-19 i nejstarší obyvatelka země a podle místních médií druhá nejstarší žena na světě. Seniorka, kterou místní média nazývají pouze křestním jménem Eleftheria, podle řeckých zdrojů v dubnu oslaví 118. narozeniny. Žije v domově pro seniory na předměstí Atén a vakcínu si vyžádala proto, že chce po měsících opět obejmout své potomky. Informovala o tom ve středu řecká televize Skai.

Lékaři domova pro seniory očkování nejstarší Řekyni schválili, protože neměla žádné zdravotní problémy, které by tomu bránily. Ani po podání první dávky vakcíny neměla 117letá babička žádné vedlejší účinky. Na setkání s rodinou si ale musí ještě minimálně 20 dní počkat, než dostane druhou dávku vakcíny.

Očkovaná žena se podle řeckých médií narodila 12. dubna 1903 na ostrově Lefkada a podle novin je tak druhou nejstarší ženou na světě po Japonce Kane Tanakaové. Ta 118. narozeniny oslavila 2. ledna v pečovatelském domě ve Fukuoce.

Řecko začalo s očkováním proti covidu-19 stejně jako další země EU koncem prosince, jako první dostávají vakcínu zdravotníci a personál a klienti domovů pro seniory. Očkování je dobrovolné.

S očkováním proti covidu-19 v domovech pro seniory začali Řekové v lednu, jako jedna z prvních dostala vakcínu v pečovatelském domě v Soluni osmadevadesátiletá Zana Santicariová, která přežila holocaust.

Řecká vláda má v plánu do konce března oočkovat proti covidu-19 dva miliony obyvatel, uvedl tento týden v televizi premiér Kyriakos Mitsotakis. Zatím dostalo v desetimilionovém Řecku vakcínu na 65.000 lidí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek