Vláda projedná vznik panevropského penzijního produktu

15.01.2021
Euroskop, ČTK

Vláda v pondělí projedná návrh zákona o vzniku panevropského osobního penzijního produktu. Ten by měl být další daňově podporovanou alternativou spoření na důchod. Vyžaduje to směrnice EU. Vyplývá to z materiálu zveřejněného na vládních internetových stránkách. Cílem je podle materiálu zavést dlouhodobý finanční produkt, který bude výhodný zejména pro občany EU, kteří pracují ve více členských státech unie, a vytvořit tak základy pro trh dobrovolných penzijních úspor spravovaných v celoevropském měřítku.

Záměrem zákona není podle materiálu nahradit v EU stávající vnitrostátní důchodové systémy. „V daném případě se jedná o další doplňkový osobní penzijní produkt na bázi dobrovolné nabídky i dobrovolného účastenství, jenž může být nabízen širokou škálou finančních institucí,“ uvedlo MF v materiálu.

Panevropský osobní penzijní produkt (PEPP) budou moci nabízet například banky, pojišťovny nebo investiční společnosti. Svojí povahou to podle MF tedy může být pojistný produkt, vklad nebo investiční produkt. Prodejci budou muset prokázat podle zákona odbornou způsobilost.

Dohlížet na firmy, které budou nabízet panevropský osobní penzijní produkt, bude Česká národní banka. Ta bude také rozhodovat o registraci firem k tomuto produktu. Banka by zároveň měla mít povinnost zveřejňovat a aktualizovat seznam poskytovatelů panevropského osobního penzijního produktu.

Návrh počítá s tím, že PEPP bude v Česku daňově zvýhodněn, pokud bude již podporovaným produktem a bude splňovat podmínky dané zákonem o daních z příjmů. „Bude tedy muset být také splněna podmínka doby účasti alespoň pět let a výběr prostředků nejdříve při dosažení 60 let věku,“ uvádí materiál.

Poskytovatelé budou moci nabídnout až šest investičních možností. Na základě příslušné smlouvy budou moci poskytovatelé vyplácet jednorázovou výplatu, postupné čerpání nebo rentu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek