Češi mohou v Británii dále využít EHIC kartu pro nezbytnou péči

18.01.2021
Euroskop.cz, ČTK

Češi mohou dále využívat své Evropské průkazy zdravotního pojištění, takzvané EHIC karty, pro čerpání nezbytné péče během krátkodobého pobytu v Británii, a to díky dosažené dohodě mezi Británií a EU. ČTK to v pátek sdělila Česká asociace pojišťoven. Kartu ale lze využít jen pro nezbytnou péči během krátkodobého pobytu. Kvůli dražší zdravotní péči a spoluúčasti za ošetření je podle pojišťoven vhodné mít komerční cestovní pojištění.

„V Británii je zdravotní péče standardně dražší než v ČR. V každé zemi Spojeného království (Anglie, Wales, Skotsko, Severní Irsko) jsou podmínky pro poskytování zdravotní péče odlišné. Obecně platí, že je třeba si vybrat takového lékaře, který má smlouvu s národní zdravotní službou (National Health Service). EHIC karta totiž zajistí poskytnutí takového rozsahu péče, která je obvyklá v rámci místního zdravotního systému,“ řekl ČTK manažer komunikace ERV Evropské pojišťovny Vlastimil Divoký.

EHIC kartu podle něj nelze uplatnit v soukromých zdravotnických zařízeních. „Pokud se někdo spolehne jen na EHIC, musí počítat se spoluúčastmi (například za předpis léků 9,15 GBP, tedy 270 Kč), hrazením pobytu v nemocnici, doplatky na léky, a především s platbou za převozy a repatriaci zpět do ČR,“ doplnil Divoký.

Jak připomněl, cena ošetření gastroenteritidy v Británii je mezi 3000 až 5000 Kč, zánětu středního ucha 5000 Kč, jednoduché zlomeniny ruky 40.000 Kč, operace slepého střeva 100.000 Kč, operace natržených kolenních vazů 120.000 Kč, operace komplikované nebo otevřené zlomeniny 400.000 Kč, operace komplikovaného úrazu hlavy nebo páteře 570.000 Kč a převoz leteckou ambulancí 300.000 až 500.0000 Kč.

Ode dneška Británie zavádí povinnost prokázat se před odjezdem či odletem do země negativním testem PCR na koronavirus, ne starším než 72 hodin. Opatření se vztahuje na veškeré druhy dopravy. Za nepředložení testu při přechodu hranic hrozí pokuta nejméně 500 liber (14.700 Kč). Bez ohledu na negativní test po příjezdu do Spojeného království bude nadále platit povinná karanténa pro cestující v délce až deset dní, cestující budou muset vyplnit příjezdový formulář a budou se na ně vztahovat veškerá opatření lockdownu.

Autor: Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek