Europoslanci podporují společný postup v oblasti očkování

20.01.2021
Euroskop.cz, Evropský parlament, ČTK Fotobanka

Europoslanci v úterý vyjádřili plnou podporu společnému postupu EU v boji proti pandemii a vyzvali k úplné transparentnosti v oblasti smluv o dodání vakcín i samotnému očkování. Evropský parlament včera diskutoval o globální strategii EU pro očkování proti novému koronaviru s portugalskou tajemnicí pro evropské záležitosti Anou Paulou Zacariasovou, která v plénu zastupovala předsednictví v Radě EU, a komisařkou pro zdraví a bezpečnost potravin Stellou Kyriakidesovou.

Většina europoslanců v rozpravě vyjádřila jasnou podporu jednotnému postupu EU, který napomáhá rychlému vývoji vakcín a zajišťuje jejich dostupnost pro všechny občany EU. Zároveň však kritizovali takzvaný zdravotní nacionalismus, jehož projevem jsou například možné paralerní smlouvy o dodávce vakcín údajně iniciované některými členskými státy či pokusy o soutěž mezi jednotlivými členskými zeměmi. EU podle poslanců musí v současné situaci zaujmout jednotný a solidární postoj, v rámci kterého budou spolupracovat všechny úrovně veřejné správy, aby mohl úspěšný evropský projekt pokračovat.

Transparentností k důvěře v očkování

Poslanci také vyzvali k úplné transparentnosti smluv mezi Evropskou unií a farmaceutickými společnostmi, které se týkají veřejných zdrojů. Nedávný vstřícný krok Evropské komise, která europoslancům umožnila nahlédnout do jedné neúplné smlouvy, označili za nedostatečný. Zákonodárci zároveň znovu zdůraznili, že pouze úplná transparentnost může pomoci v boji proti dezinformacím a umožnit budování důvěry v očkovací kampaně v celé Evropě.

Řečníci z řad poslanců také poukázali na globální dimenzi pandemie onemocnění covid-19, která si žádá globální řešení. Evropská unie má odpovědnost za využití svého postavení na podporu sousedních a partnerských zemí, zdůraznili poslanci. Dodali také, že tuto pandemii bude možné překonat pouze tehdy, pokud přístup k očkování bude stejnný pro všechny lidi, nejen pro ty z bohatších zemí.

Rozprava se zaměřila také na další otázky, včetně potřeby získávání a výmměny srovnatelných vnitrostátních dat či vzájemného uznávání vakcinace. Poslanci také vyzvali k zintenzivnění úsilí o zrychlení očkování a upuštění od nekonstrutivního obviňování EU či farmaceutického průmyslu za veškeré chyby či selhání.

Další postup

Evropská komise by měla v úterý představit další oznámení týkající se strategie EU proti onemocnění covid-19. Lídři členských států EU budou o vývoji pandemie jednat během zasedání Evropské rady dne 21. ledna.

Parlament uspořádal dne 22. září 2020 veřejné slyšení na téma zajištění přístupu k vakcínám proti onemocnění covid-19 pro občany EU. Poslanci v rámci slyšení diskutovali s odborníky o výzvách v oblasti klinických zkoušek, výroby a distribuce vyvíjených vakcín. Zákonodárci během prosincové plenárního zasedání vyjádřili podporu urychlenému schválení bezpečných vakcín a dne 12. ledna diskutovali na půdě Výboru EP pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin (ENVI) s Komisí o nejnovějším vývoji v oblasti vakcín a o stavu očkování proti novému koronaviru.

Záznam celého plenárního zasedání Evropského parlamentu je k dispozici zde.

Autor: Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek