Maďarsko předběžně schválilo vakcíny AstraZeneca a Sputnik V

22.01.2021
Euroskop.cz, ČTK

Maďarské úřady předběžně schválily očkovací látku od firmy AstraZeneca a také ruskou vakcínu Sputnik V proti nemoci covid-19, způsobované koronavirem. Uvedl to včera podle agentury Reuters Gergely Gulyás, vedoucí kabinetu premiéra Viktora Orbána. Sdělil také, že šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó odcestoval do Moskvy, kde má ještě o vakcíně jednat.

„Vláda jedná s každým možným dodavatelem, včetně Číny a Ruska,“ řekl Gulyás podle agentury MTI. Ujišťoval současně, že vláda nakoupí pouze vakcíny, které už byly použity na milionech lidí a které maďarské úřady shledají bezpečnými a účinnými.

Maďarsko si stěžuje na pomalost

Šéf Orbánova kabinetu na pravidelné tiskové konferenci vysvětloval, že maďarská vláda je nucena hledat vlastní zdroje vakcín pro hromadné očkování proti covidu-19, protože to v Evropské unii dosud nezačalo vinou váhavosti Evropské komise. Kritizoval také Evropskou agenturu pro léčivé přípravky (EMA) za pomalé schvalování vakcíny AstraZeneca, kterou maďarské úřady předběžně schválily, aby očkování touto látkou mohlo začít okamžitě, jakmile to unijní úřady povolí. Koordinované očkování proti covidu-19 začalo v EU 27. prosince, ale podle kritiků postupuje příliš pomalu.

Schválení vakcíny od AstraZeneca se očekává 29. ledna, dodala agentura Reuters. Maďarsko minulý měsíc obdrželo několik tisíc dávek ruské vakcíny Sputnik V, jejíž použití ještě není v EU schváleno. Gulyás následně vysvětloval, že Maďarsko tuto vakcínu nepoužije, protože Rusko nemá dostatečné výrobní kapacity.

Gulyás včera uvedl, že ruské problémy s dodávkami vakcíny se zdají být vyřešeny, a tak doufá, že do Maďarska by mohlo brzy dorazit větší množství této látky.

Spolupráce s Ruskem navzdory nedávným neshodám

Maďarsko spěchá s očkováním, aby mohlo uvolnit protinákazová omezení a povzbudit ekonomiku, přestože evropský regulátor dosud ruské vakcíně nedal zelenou. Rusko až tuto středu požádalo o schválení vakcíny Sputnik V v EU.

Německá kancléřka Angela Merkelová včera nabídla Rusku podporu při dalších krocích ohledně Sputniku V, konkrétně prostřednictvím státního Institutu Paula Ehrlicha. Předpokladem však podle ní je schválení preparátu v EU. Pokud EMA vakcínu schválí, lze hovořit i o společné výrobě nebo použití. Merkelová zdůraznila, že navzdory všem velkým politickým neshodám s Ruskem je možné v době pandemie spolupracovat v humanitární oblasti.

O možné výrobě ruské vakcíny v Německu se už diskutuje, řekl podle agentury DPA Kirill Dmitrijev, šéf Ruského fondu přímých investic, který se na vývoji a marketingu Sputniku V podílí. Několik unijních zemí podle něj projevilo „vážný zájem“ o preparát. Rusko by mohlo začít už od února „zpočátku s nevelkými dodávkami“ vakcíny Sputnik V do Maďarska, řekl Dmitrijev televizi Rossija 24.

Maďarsko začalo podobně jako další evropské státy koncem loňského roku očkovat nejprve zdravotníky vakcínou společností Pfizer-BioNTech, která má v EU registraci.

Autor: Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek