Jednání ministrů zemědělství zemí EU

25.01.2021
Euroskop, Úřad vlády

Na poslední pondělí v měsíci je jako již tradičně svoláváno jednání ministrů zemědělství a rybolovu zemí EU. Lednová neformální videokonference nahrazuje dříve plánované fyzické jednání Rady a bude poprvé vedena pod taktovkou portugalského předsednictví. Ministři budou jednat o reformě SZP po roce 2020, o otázkách souvisejících s obchodem a rybolovných právech. ČR bude zastupovat ministr zemědělství Miroslav Toman.

Vedle představení programu portugalského předsednictví (PT PRES) v odvětví zemědělství a rybářství předsednictví poskytne informaci o aktuálním stavu v projednávání balíčku opatření týkajícího se společné zemědělské politiky (SZP) po roce 2020. Přestože je nový model SZP diskutován již více než dva roky, konkrétní obrysy a detailní nastavení jsou v těchto týdnech intenzivně projednávány v trialozích mezi Parlamentem, Radou i Komisí. ČR již dříve podpořila společný přístup Rady, který odráží klíčové národní požadavky a uvítala by urychlení negociací vzhledem k povinnostem, které z aplikování nového modelu SZP pro členské státy budou vyplývat. Včasné dosažení dohody je jednou z priorit PT PRES i všech ostatníchčlenských států, nemělo by však jít na úkor kvality výsledné podoby SZP.

Vedle SZP je na agendě výměna názorů na tradiční lednové téma zemědělských otázek souvisejících s obchodem. V minulém období byly obchodní toky poznamenány jak pandemií covid-19, tak brexitem. Otevřený obchod se třetími zeměmi i fungující vnitřní trh jsou naše dlouhodobé priority. ČR spolu se zbytkem členských států očekává představení studie Společného výzkumného střediska EU o kumulativním dopadu obchodních dohod. Studie by měla být finalizována každým dnem a následně zveřejněna.

Ministři se v kontextu brexitu zcela netradičně vrátí na lednovém zasedání k rybolovným právům pro rok 2021, které se na konci loňského roku nepodařilo dojednat, a stanoví vodítka s ohledem na probíhající konzultace EU s Velkou Británií. Na závěr jednání Chorvatsko informuje o dopadech nedávného zemětřesení na zemědělství a venkov a Slovinsko upozorní na problémy v sektoru vepřového masa. K této problematice je připravena deklarace, kterou ČR podpoří.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek