Neformální videokonference ministrů vnitra

28.01.2021
Euroskop, Úřad vlády

Neformální zasedání ministrů vnitra pod vedením portugalského předsednictví (PT PRES) se z důvodů pandemie nemoci covid-19 koná videokonferenčně. Jednání předsedá portugalský ministr vnitra Eduardo Cabrita. Delegaci ČR povede náměstek ministra vnitra J. Kulhánek. Ministři budou v rámci videokonference pokračovat v diskusi o novém paktu o migraci a azylu a budou se také zabývat posilováním bezpečnosti v schengenském prostoru a budoucností Europolu.

Migrační a azylová politika EU

První diskuse ministrů za PT PRES k migraci a azylu se zaměří na cestu vpřed v rámci tří identifikovaných témat: vnější dimenze, vnější hranice a solidarita.

ČR dlouhodobě prosazuje reformu migrační a azylové politiky EU, která povede k efektivnímu, funkčnímu, prakticky realizovatelnému a konsensuálnímu systému. ČR proto obecně vítá předložení Nového paktu o migraci a azylu, který si v těchto ohledech klade velice důležité cíle.

Schengenský prostor

Ministři jsou v tomto bodě vyzváni se vyjádřit k situaci v rámci Schengenu v kontextu pandemie covid-19, zejména k alternativním možnostem na vnitřních hranicích, které budou mít mírný dopad, a ke koordinaci na vnějších hranicích.

Ochrana vnějších hranic EU/Schengenu a prostupnost vnitřních hranic mají silný politický a ekonomický význam pro ČR. V zájmu zachování správného fungování společného prostoru usiluje ČR o co nejkvalitnější provádění schengenských standardů na evropské i národní úrovni.

Budoucnost Europolu

Na závěr neformální Rady pro spravedlnost a vnitřní věci (JHA) se bude diskutovat budoucnost Europolu v „digitální a více technologické době“. Probírán bude návrh novely nařízení o Europolu z pera Evropské komise, která posiluje roli Europolu při výzkumu a inovacích, schopnost zpracovávat velké a komplexní soubory dat nebo možnost Europolu vkládat údaje do SIS pomocí nového typu záznamu.

Pokud jde o pozici ČR, ta návrh Komise vnímá jako velmi dobrý a z unijní úrovně promyšlený základ pro další práci. ČR považuje za nejdůležitější oblasti návrhu zpracování velkých datových souborů, posílení spolupráce se třetími zeměmi a posílení role Europolu při výzkumu a inovacích.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek