EU a Británie schválily obnovení provozu Boeingu 737 MAX

28.01.2021
Euroskop, čtk

Agentura Evropské unie pro bezpečnost letectví (EASA) ve středu povolila obnovit komerční provoz letadel Boeing 737 MAX na území EU. Úřad to oznámil ve své tiskové zprávě. Stejný krok dnes později ohlásil také britský Úřad pro civilní letectví (CAA). Provoz modelu Boeing 737 MAX byl před téměř dvěma lety v celém světě přerušen kvůli dvěma tragickým nehodám. Jeho obnovení už v listopadu schválili regulátoři ve Spojených státech.

„Po důkladné analýze jsme dospěli k závěru, že letoun 737 MAX se může bezpečně vrátit do služby,“ uvedl šéf EASA Patrick Ky. Provoz letadel byl v březnu 2019 přerušen po nehodách v Indonésii a v Etiopii, při kterých zemřelo celkem 346 lidí.

Povolení k návratu do vzduchu se týká upravené verze letounu Boeing 737 MAX s řadou bezpečnostních vylepšení. Mezi podmínky EASA pro návrat letounů do služby patří rovněž adekvátní školení pilotů. „Budeme nadále pozorně sledovat provoz letadel 737 MAX,“ upozornil Ky.

EU i Británie vyžadují důkladný zácvik pilotů

„Toto rozhodnutí jsme neučinili lehkovážně,“ konstatoval šéf britského úřadu CAA Richard Moriarty. „Kdybychom nebyli přesvědčeni, že letadlo je způsobilé k letu a bezpečně funguje, nedali bychom povolení jeho britským provozovatelům a nepustili bychom stroj do britského vzdušného prostoru,“ dodal. I britský regulátor vyžaduje zácvik pilotů.

Problémy kolem letadel 737 MAX už stály americkou společnost Boeing desítky miliard dolarů. Loni navíc firmu zasáhl útlum osobní letecké dopravy v důsledku pandemie covidu-19. Boeing loni dodal zákazníkům pouze 157 letadel, což je nejméně za 43 let. Dodávky byly asi o 60 procent nižší než v roce 2019.

Před unijním a britským regulátorem pustil stroj do svého vzdušného prostoru v listopadu americký Federální úřad pro letectví (FAA). Boeing 737 MAX už smí létat rovněž v Brazílii a v Kanadě.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek