Unijní agentura Frontex ukončí činnost v Maďarsku

28.01.2021
Euroskop, čtk

Unijní pohraniční agentura Frontex se rozhodla ukončit veškerou činnost v Maďarsku kvůli rozsudku Soudního dvora Evropské unie, podle kterého Budapešť svým přístupem k migrantům porušila právo. Podle agentury DPA to ve středu uvedl mluvčí Frontexu. Evropská komisařka pro vnitřní věci Ylva Johanssonová na twitteru krok Frontexu uvítala.

Nejvyšší orgán unijní justice loni v prosinci rozhodl, že Maďarsko svým přístupem k migrantům porušilo evropské právo. Soudci konkrétně označili za nelegální praxi, kdy maďarské orgány nutí migranty k návratu do Srbska, aniž by jim umožnily v zemi požádat o azyl. Protiprávní je podle nich také zadržování migrantů v takzvaných tranzitních zónách u hranic.

Impulsem k ukončení činnosti rozhodnutí Soudního dvora

„V návaznosti na rozhodnutí Soudního dvora EU a po právních analýzách a konzultacích se Frontex rozhodl ukončit v Maďarsku všechny své činnosti v terénu,“ uvedla agentura v prohlášení. Obnovení aktivit podle ní bude možné ve chvíli, kdy země verdikt zohlední ve svých zákonech.

Frontex má v Maďarsku asi 40 pracovníků včetně pohraničníků, kteří se nyní stáhnou, uvedla agentura Reuters.

Maďarsko migranty nutilo k návratu do Srbska

Vláda premiéra Viktora Orbána začala v době masivní uprchlické vlny v roce 2015 uplatňovat tvrdou protiimigrační politiku. Maďarsko vybudovalo na vnější hranici EU se Srbskem tranzitní zóny u přechodů Röszke a Tompa. Fungovaly přímo u hranic jako uzavřené tábory, které šlo volně opustit jen směrem do Srbska. Evropská komise kvůli zacházení s uprchlíky zahájila s Maďarskem řízení pro porušování povinností plynoucích z unijních směrnic, to nakonec skončilo před soudem.

Budapešť loni v květnu kritizované tranzitní zóny zrušila, podle neziskových organizací ale praxe vytlačování migrantů přes hranice zpět do Srbska pokračuje.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek