EU chce posílit boj proti rakovině, dá na něj čtyři miliardy eur

04.02.2021
Euroskop, ČTK

Evropská komise včera představila vůbec první dlouhodobý plán boje proti rakovině, na který chce z rozpočtu Evropské unie vyhradit čtyři miliardy eur (přes 104 miliardy korun). V jeho rámci hodlá mimo jiné zlepšit možnosti včasného odhalování nemoci, snížit počet kuřáků či množství škodlivých látek v ovzduší nebo zřídit celoevropskou síť onkologických center.

„V roce 2020, když jsme všichni bojovali proti covidu-19, vedlo mnoho z nás tichou bitvu. Bitvu proti rakovině. V roce 2020 nás tato nemoc připravila o 1,3 milionu Evropanů. A tato statistika bohužel roste,“ prohlásila včera s odkazem na narůstající počet lidí umírajících na rakovinu předsedkyně komise Ursula von der Leyenová.

Pokud bude pokračovat současný trend, do roku 2035 podle komise vzroste každoroční počet úmrtí na rakovinu o čtvrtinu a nádorová onemocnění se stanou nejčastější příčinou smrti.

Unijní exekutiva chce v příštích letech v rámci první celoevropské strategie tento negativní vývoj zvrátit. Do roku 2025 by podle plánu komise 90 procent lidí rizikových z hlediska rakoviny prsu, děložního čípku či tlustého střeva mělo dostávat pozvánku na screening. O pět let později by 90 procent všech pacientů mělo získat péči v národních onkologických centrech členských zemí propojených do plánované celounijní sítě.

Komise se chce zaměřit také na prevenci a například pomocí osvětových kampaní docílit toho, aby v roce 2040 kouřilo tabák méně než pět procent obyvatel evropského bloku, včera je to přibližně čtvrtina. Brusel hodlá také přispět ke snížení nezdravé konzumace alkoholu či redukci znečištění ovzduší.

Plán komise se zaměřuje také na omezení počtu případů rakoviny vyvolané infekčními nemocemi. Do roku 2030 chce podpořit výrazné zvýšení podílu dětí očkovaných proti těmto chorobám.

Zmíněná suma, kterou chce EK v příštích letech na boj s rakovinou vyčlenit, by měla jít například z fondu pro společnou zdravotní politiku EU4Health či z peněz určených na vědecký výzkum pod hlavičkou Horizon Europe.

Loni lékaři v EU zjistili nádorová onemocnění u 2,7 milionu lidí, zmíněných 1,3 milionu rakovině podlehlo. Dopad rakoviny na evropskou ekonomiku se odhaduje na 100 milionů eur ročně.

Evropská unie se podle včerejšího plánu komise zaměří také na výzkum a nové technologie. Do příštího roku by komise chtěla zprovoznit centrum poznatků o rakovině, které má lépe koordinovat vědecké a technologické projekty.

Plán boje proti rakovině má být podle komise jedním z pilířů loni iniciované zdravotní unie. Brusel chce v jejím rámci posílit společnou zdravotní politiku, která je dosud většinou ve výhradní kompetenci členských států. Mezi první návrhy patřily loni rozšíření pravomocí evropských zdravotnických orgánů v reakci na současnou pandemii covidu-19 či širší přístup k cenově dostupným lékům pro obyvatele všech zemí EU.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek