Část europoslanců chce Borrellovu rezignaci kvůli cestě do Moskvy

09.02.2021
Euroskop, čtk

Velkou nevoli mezi europoslanci vyvolala víkendová cesta šéfa diplomacie Evropské unie Josepa Borrella do Moskvy. Část zákonodárců požaduje před dnešní plenární debatou jeho rezignaci kvůli tomu, že nereagoval na slovní výpady ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova či na vyhoštění trojice evropských diplomatů z Ruska. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová, která o pozici v čele unijní diplomacie rozhoduje, ale za Borrellem stejně jako někteří další europoslanci stojí.

Plénum Evropského parlamentu bude dnes odpoledne s Borrellem probírat výsledek jeho cesty, při které chtěl prověřit možnosti zlepšení vztahů s Moskvou a vyzvat k propuštění nedávno uvězněného ruského opozičního předáka Alexeje Navalného. Na osm desítek europoslanců podepsalo otevřený dopis adresovaný šéfce unijní exekutivy, ve kterém tvrdí, že Borrell v Moskvě „výrazně poškodil pověst“ EU. Španělský socialistický politik nehájil pozici unie ve chvílích, kdy Lavrov hovořil o „klamání“ či o „kulturní aroganci“ unijních lídrů v případu Navalného, jehož propuštění unie požaduje. Když se během společné tiskové konference Borrell dozvěděl, že Rusko vypovědělo trojici diplomatů, měl podle poslanců zareagovat okamžitým ukončením návštěvy, neučinil však nic.

Poslanci v dopise iniciovaném někdejším estonským ministrem obrany Rihem Terrasem vyzvali von der Leyenovou k odvolání Borrella. Výzvu podepsalo přes 80 zákonodárců zejména z pobaltských zemí, Polska či Česka.

Borrell, který je zároveň místopředsedou EK, má však v případě ruské cesty oporu v šéfce komise. Podle jejího mluvčího dnes komisaři debatují o vyznění návštěvy v Rusku, von der Leyenová však Borrella „plně podporuje“.

Na Borrellově straně stojí také zejména levicově smýšlející část europoslanců. Například šéfka europarlamentních socialistů Iratxe Garcíaová viděla jeho cestu do Moskvy zcela jinak, než kritičtí kolegové. „Měli bychom ocenit jeho odvahu hájit evropskou pozici a mluvit v Moskvě o Navalném a o lidských právech,“ prohlásila dnes s tím, že její frakce za Borrellem bezvýhradně stojí.

Šéf unijní diplomacie před cestou do Moskvy nechtěl hovořit o možném rozšíření sankcí jako o reakci na přístup ruských úřadů k Navalnému a zdůrazňoval, že chce dát šanci jednání. Po cestě, kterou řada diplomatů hodnotí jako fiasko, prohlásil, že EU bude muset vyvodit z ruského jednání důsledky včetně možných sankcí. Jejich zavedení se dnes chystá navrhnout řada europoslanců.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek