Europoslanci chtějí lepší dohled EU nad sociálními sítěmi

11.02.2021
Euroskop, čtk

Evropská unie by měla co nejdříve zavést závazná pravidla, která by zefektivnila boj s dezinformacemi a dohled nad fungováním sociálních sítí. Shodla se na tom ve středu velká část poslanců Evropského parlamentu v debatě s místopředsedkyní Evropské komise Věrou Jourovou. Většina zákonodárců zdůrazňovala, že EU nesmí omezit svobodu projevu, na což podle Jourové pamatují normy navržené komisí, které budou EP a členské státy projednávat v příštích měsících.

Podnětem k debatě bylo zejména zablokování účtů někdejšího amerického prezidenta Donalda Trumpa na twitteru a facebooku. K tomu se firmy rozhodly po útoku jeho příznivců na sídlo Kongresu a v souvislosti s jeho opakovanými, ale důkazy nepodloženými tvrzeními o manipulacích v listopadových prezidentských volbách.

„Fakt, že mohou (firmy) trvale odstranit účet úřadujícího prezidenta na základě vágních kritérií a nejasného dohledu, je doopravdy znepokojující,“ prohlásila ve středu Jourová, podle níž EU naléhavě potřebuje pravidla stanovující konkrétní odpovědnost sociálních sítí.

Komise v prosinci navrhla takzvané zákony o digitálních službách a trzích, které zavádějí pro provozovatele internetových stránek povinnost rychle odstraňovat nelegální obsah, což až dosud činili pouze dobrovolně. Normy zároveň chrání svobodu projevu a uživatelé internetu by díky ní měli například dostat možnost efektivně se bránit neoprávněnému smazání svých příspěvků.

Řada zvláště pravicových europoslanců zdůrazňovala, že nová pravidla musejí bezvýhradně zaručit, že příspěvky neporušující zákon nebudou cenzurovány. „Svoboda projevu musí být naším výchozím požadavkem pro sociální média,“ uvedl konzervativní europoslanec Geert Bourgeois, s nímž se v tomto bodě shodla řada dalších řečníků. Někteří zdůrazňovali, že o případné oprávněnosti mazání příspěvků mají rozhodovat nezávislé soudy, jejichž činnost se musí přizpůsobit éře, v níž se lidé budou stále více zabývat tím, zda jsou informace šířené na internetu pravdivé.

„My a internetové platformy nejsme soupeři, musíme společně najít rovnováhu, která zajistí dodržování našich hodnot a zároveň rozvoj technologií,“ prohlásil liberální člen EP Dragoš Tudorache, podle kterého musí nová pravidla respektovat i svobodu podnikání firem.

Většina zákonodárců se shodla na tom, že digitální pravidla by měla dostat definitivní podobu co nejdříve. „Pro Evropu je to příležitost, jak být opět v čele. Udali jsme tón s nařízením o ochraně osobních údajů GDPR a nyní můžeme znovu,“ vítala návrh prvních komplexních unijních pravidel upravujících provoz digitálního prostředí socialistická europoslankyně Marina Kaljurandová.

O návrhu komise budou v příštích měsících vyjednávat zástupci EP a členských států. Vzhledem k často rozdílnému pohledu jednotlivých zemí se očekává, že konečné schválení norem může být i záležitostí několika let.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek