Portugalsku pomohou zvládnout epidemii další státy EU

15.02.2021
Euroskop.cz, ČTK

Portugalsku, které je nyní koronavirem nejpostiženějším státem Evropské unie, zašlou lékařskou pomoc Francie a Lucembursko. V zemi již působí tým zdravotníků německé armády, napsala agentura AP. Portugalská vláda požádala unijní partnery o pomoc na konci ledna kvůli přetížení nemocnic. Počet úmrtí v souvislosti s nemocí covid-19 dnes v desetimilionové zemi překročil hranici 15.000 osob.

Lékaři a zdravotní sestry z Francie a Lucemburska dorazí do Portugalska tento týden. Portugalsko dostalo také nabídky od Rakouska a Španělska na převoz některých pacientů ve vážném stavu. Země však těchto nabídek zatím nevyužila.

Počet nově nakažených v Portugalsko lehce klesá, šíření nákazy koronavirem je ale stále nejvyšší v Evropské unii. Podle údajů Evropského střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (ECDC) země vykazuje 1190 nových případů koronaviru za posledních 14 dní na 100.000 obyvatel. O zhruba 300 případů méně má podobně lidnatá Česká republika, která je na druhé příčce.

Kvůli přetrvávajícím obtížím portugalského zdravotnictví parlament ve čtvrtek prodloužil do 1. března stav nouze vyhlášený v polovině ledna. „Realisticky se ale můžeme domnívat, že (stav nouze) potrvá celý březen,“ uvedl premiér António Costa. Vláda přitom některá dosavadní opatření zpřísnila.

Podle ECDC zaznamenává Portugalsko také nejvyšší počet úmrtí za 14 dnů na 100.000 obyvatel, a sice 334. To je téměř dvakrát tolik než druhé Česko. Portugalské ministerstvo zdravotnictví v pátek ohlásilo za předchozích 24 hodin 2854 nových případů koronaviru a 149 úmrtí v souvislosti s covidem-19. Od začátku epidemie země registruje přes 15.000 úmrtí a 781.000 nakažených.

Autor: Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek