Slovensko žádá ostatní země EU o vyslání zdravotníků

18.02.2021
Euroskop.cz, ČTK

Slovensko žádá ostatní členské země Evropské unie o vyslání zdravotníků na pomoc při léčbě pacientů infikovaných koronavirem. Žádost včera schválila vláda premiéra Igora Matoviče, která aktivovala systém civilní ochrany EU. Podle ministerstva zdravotnictví by Slovensko tímto způsobem chtělo alespoň na jeden měsíc získat deset lékařů a 25 zdravotních sester. Pomáhat by měli v nemocnicích na jednotkách intenzivní péče. S nabídkou pomoci již přišlo Rakousko. Slovensko čelí silné druhé vlně koronavirové nákazy, při níž se v přírůstku úmrtí na covid-19 dostalo v přepočtu na obyvatele na první místo na světě.

Slovenská zdravotnická zařízení se dlouhodobě potýkají s nedostatkem personálu a po propuknutí koronavirové nákazy se situace ještě zhoršila. V pětimilionové zemi bylo k úterý hospitalizováno 3835 pacientů s potvrzeným covidem-19 nebo s podezřením na toto onemocnění. Zmíněný počet pacientů je blízko dosavadního maxima.

Kritický počet pacientů na jednotkách intenzivní péče

„Počet pacientů, kteří vyžadují intenzivní formu zdravotní péče, je kritický, přičemž existuje obava, že v případě dalšího nárůstu počtu hospitalizovaných, především na nejnáročnějších lůžkách, by mohlo dojít k výraznému omezení poskytování zdravotní péče,“ uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Dodalo, že specialisty v péči o nejsložitější pacienty nelze nahradit ambulantními lékaři.

Pro případ zhoršení situace ohledně koronavirové nákazy na Slovensku ministerstvo očekává zvýšení počtu zdravotníků ze zahraničí na základě slovenské žádosti o pomoc. Podle ministerstva se očkování proti covidu-19 na stavu dostupného zdravotnického personálu projeví až s časovým odstupem. Ministr zdravotnictví Marek Krajčí v úterý ale řekl, že díky očkování se výpadek zdravotníků snížil.

Reakce na žádost Bratislavy o pomoc již přišla z Vídně. „Je to princip evropské solidarity, rychle a bez byrokracie pomoci. Přijali jsme už pacienty vyžadující intenzivní péči z Francie, Itálie a Černé Hory. Rakouská armáda nyní pomůže Slovensku personálem,“ sdělil podle agentury APA rakouský kancléř Sebastian Kurz.

Rakouský armádní zdravotnický personál na pomoc Slovensku

Ministerstvo obrany následně potvrdilo, že Slovensku bude poskytnut armádní zdravotnický personál. Konkrétní potřeby a počty vyslaných vojáků budou ještě upřesněny.

Před deseti lety Slovensko využilo nabídku české vlády na vyslání armádních lékařů na pomoc slovenským nemocnicím, jejichž provoz tehdy poznamenaly hromadné výpovědi zaměstnanců.

V úvodu tohoto týdne bylo ve slovenských nemocnicích obsazeno zhruba sedm z deseti lůžek, která zdravotnická zařízení vyčlenila pro pacienty s covidem-19. Ještě menší rezerva zůstala na odděleních pro nakažené pacienty ve vážném stavu.

„Boj s pandemií nelze vyhrát v nemocnicích“

Zatímco po propuknutí covidu-19 loni na jaře se Slovensko řadilo v Evropě k zemím s nízkým výskytem nákazy, na podzim se situace změnila. Podle portálu ourworldindata.org se Slovensko při srovnání sedmidenního průměru počtu úmrtí na covid-19 v přepočtu na milion obyvatel nově dostalo na první místo ve světě. Vládní Institut zdravotních analýz podle listu Denník N uvedl, že na Slovensku zemře až 30 procent hospitalizovaných pacientů s onemocněným covid-19. Po nákaze koronavirem zemřelo na Slovensku dosud přes 7300 lidí.

Důvodem stávající nepříznivé situace ve vývoji koronavirové nákazy na Slovensku jsou podle odborníků například pozdě zavedená karanténní opatření a nedostatečná kontrola dodržování restrikcí. Šéf lékařských odborů na Slovensku Peter Visolajský minulý týden ČTK řekl, že boj s pandemií nelze vyhrát v nemocnicích a že země doplácí na špatné fungování svého zdravotnictví.

Autor: Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek