Berlusconi čelí dalšímu vyšetřování z podvodů

04.11.2005
Italského premiéra Silvia Berlusconiho nyní začala vyšetřovat také policie ve Švýcarsku. Bernská státní prokuratura potvrdila, že zmrazila deset kont, k nimž má údajně přístup společnost Mediaset, kterou prostřednictvím společnosti Finivest ovládá premiérova rodina.

Italského premiéra Silvia Berlusconiho nyní začala vyšetřovat také policie ve Švýcarsku. Bernská státní prokuratura včera potvrdila, že zmrazila deset kont, k nimž má údajně přístup společnost Mediaset, kterou prostřednictvím společnosti Finivest ovládá premiérova rodina. Na kontech mají být uloženy zhruba dva milióny eur, které nebyly zdaněny.
K opatřením švýcarské justice došlo v souvislosti s vyšetřováním, které proti Berlusconimu vede prokuratura v Miláně. Podle ní měl Mediaset v roce 1999 využít k nákupu televizních práv ve Spojených státech svých offshorových společností, a připravit tak italský stát o daně.

Původně práva koupily právě offshorové firmy, které je pak za výrazně vyšší cenu prodaly Mediasetu. Zisk skončil na kontech ve Švýcarsku. Zde bylo již v minulosti zmraženo 12 kont s celkovým vkladem ve výši kolem sta miliónů eur. Zástupci Mediasetu jakoukoliv souvislost s konty popírají.
Celkově milánský státní návladní Fabio De Pasquale odhaduje, že v letech 1988 až 1999 bylo na konta dopraveno kolem 170 miliónů dolarů. Již nyní se u soudu musí zpovídat 14 manažerů firmy, kteří jsou obviněni z krácení daní, falšování bilancí, praní špinavých peněz a zpronevěry.

Vyšetřování se táhne již čtyři roky, se švýcarskými kolegy Italové spolupracují od roku 2002. Podle italského tisku se navíc další konto má nacházet také v Lichtenštejnsku.
Pro Berlusconiho to není poprvé, co se ocitl v hledáčku policie. Před soud musel kvůli údajnému falšování bilancí a zpronevěry již několikrát. Dosud byl ale vždy osvobozen nebo prokuratura musela žalobu stáhnout, protože byly činy již promlčené.
Skutečnosti, že dosud nemá žádný šrám, přitom Berlusconi vděčí i tomu, že vláda schválila zákony, které tyto promlčecí lhůty zkracují a snižují tresty.

Nejnovější vyšetřování by ale pro premiéra mohlo mít nepříjemnou dohru – a sice vyvrcholit uprostřed předvolebního boje. První slyšení sice již proběhlo minulý pátek, proces byl ale bez výsledku odročen na příští pondělí. Ale ani pak podle názoru advokáta Berlusconiho Nicolo Ghediniho nebude nic rozhodnuto.
Vzhledem k tomu, že se soudy v Itálii zpravidla táhnou několik měsíců, mohla by tak jeho „horká fáze“ začít na jaře, tedy krátce předtím, než se bude volit.

Již nyní jde Bersluconi do blížících se voleb oslaben. V průzkumech veřejného mínění zaostává o deset procent za středo-levou opozicí, jejímž kandidátem je někdejší předseda Evropské komise Romano Prodi.
Kromě toho začíná být jeho chování a pozice sporná také v jeho vlastní vládní koalici. Berlusconiho zástupce a ministr zahraničí Gianfranco Fini tak nedávno naznačil, že pokud jeho strana Alleanza Nazionale získá v dubnových volbách více hlasů než premiérova Forza Italia, bude si nárokovat post předsedy vlády. Také jeho vyzývatel Prodi již oznámil, že v případě, že vyhraje volby, hned zruší takzvané ad-hoc-zákony, které Berlusconiho zvýhodňují.

V takové situaci postavení Berlusconiho nyní nový proces a opatření Švýcarů ještě více oslabují. Zatím ale pozorovatelé nižší volební preference přičítají slabému vývoji italského hospodářství.
Také analytici na burze již kalkulují s tím, že by mohla vyhrát opozice, a proto hodnotí akcie Medisetu s jistým rizikem. Podle jejich názoru se totiž firma nemůže za žádné jiné vlády vyvíjet tak razantním způsobem jako nyní.

Sdílet tento příspěvek