Státy EU se neshodly na rozdělení vakcín od Pfizeru, ČR měla dostat kompenzaci

01.04.2021
Euroskop, ČTK

Země Evropské unie včera nedospěly k dohodě na rozdělení deseti milionů vakcín od společností Pfizer a BioNTech, které mají ve druhém čtvrtletí kompenzovat některým státům včetně Česka jejich dosavadní nižší příděly. Česko mělo podle návrhu, o němž včera jednali velvyslanci členských států, získat přes 300.000 dávek. Bylo by tak mezi šesti státy, které dostanou více, než odpovídá jejich počtu obyvatel. S rozdělením, však podle diplomatů nebylo spokojeno mimo jiné Rakousko. Jednání budou pokračovat ve čtvrtek.

Přerozdělení vakcín, o něž žádal zejména rakouský kancléř Sebastian Kurz, bylo minulý týden hlavním sporným tématem videokonference unijních prezidentů a premiérů. Ti po několikahodinové debatě nenašli společnou řeč a rozhodli se pověřit vyřešením problému své velvyslance při EU. Kurz požadoval, aby Rakousko bylo mezi zeměmi, které dostanou kompenzaci. Většina ostatních států v čele s Německem je však proti, neboť Rakousko na rozdíl od Bulharska, Lotyšska, Estonska, Chorvatska, Slovenska či Česka nedostalo v rámci společných nákupů podprůměrné množství.

Portugalské předsednictví EU proto v úterý večer přišlo s návrhem, aby se sedm milionů vakcín ze zmíněné zásilky rozdělilo standardně podle počtu obyvatel. Zbývající tři miliony mají zamířit do šestice zmíněných zemí, přičemž Česko z nich má získat 140.000. Tím celkový počet českých dávek z celých deseti milionů naroste přes 300.000.

Velvyslanci by však museli návrh schválit jednomyslně a zástupci Rakouska a některých dalších států včera návrh nepodpořili. Podle diplomatů Rakousko hrozilo i tím, že zablokuje další společné unijní nákupy, což však podle právníků patrně nemůže.

Unijní země v prvním čtvrtletí dostaly přes 90 milionů dávek vakcíny, což je zvláště kvůli výpadkům firmy AstraZeneca výrazně méně, než čekaly. Společně nakoupené očkovací látky si mezi sebe rozdělují podle počtu obyvatel. Když však některé země neprojeví zájem o celý svůj příděl, mohou si jej koupit jiné státy, čímž vzniká kritizovaný nepoměr. Unijní lídři se minulý týden shodli, že v rozdělování podle počtu obyvatel chtějí pokračovat a zároveň rozdíly dorovnat ze zmíněné dodávky. Tu měl Pfizer původně doručit až ve druhé polovině roku, Evropská komise však vyjednala její uspíšení.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek