Bulharské volby vyhrála strana premiéra Borisova

06.04.2021
Euroskop, čtk

Průběžné výsledky potvrzují vítězství středopravé strany Občané za evropský rozvoj Bulharska (GERB) premiéra Bojka Borisova v nedělních parlamentních volbách v Bulharsku. Ze sečtených 72 procent odevzdaných hlasů připadá na GERB zhruba čtvrtina, 25,8 procenta. Druhá skončila nová protestní strana ITN televizního moderátora a hudebníka Slaviho Trifonova s průběžným ziskem 18,2 procenta hlasů. Třetí je opoziční Socialistická strana se 14,9 procenty, oznámila dnes podle agentury AP ústřední volební komise. Konečné oficiální výsledky voleb by měly být oznámeny do čtvrtka.

Z voleb patrně vzejde velmi roztříštěný parlament. Liberální protikorupční skupina Demokratické Bulharsko si připíše zisk kolem deseti procent, strana etnických Turků MRF devět procent a středolevá aliance, která vzešla z loňských protivládních protestů, je zhruba na pěti procentech.

Podle AP Borisov na základě dosavadních propočtů nebude schopen vytvořit sám svůj čtvrtý kabinet a stojí před těžkým úkolem najít spojence pro utvoření stabilní vlády. Jedenašedesátiletý Borisov, který vede populistickou stranu GERB od jejího založení v roce 2006, vládl Bulharsku po většinu uplynulých 11 let. Většina politických uskupení už odmítla myšlenku spolupráce se stranou premiéra a experti očekávají, že rozhovory o vzniku životaschopné koalice zaberou týdny. Nevyloučili ani možnost konání nových voleb.

V parlamentu bude silná populistická síla

„V parlamentu bude poprvé za 11 let velmi silná populistická síla jako Je tu takový národ (ITN), což znamená, že je před námi období politické nestability,“ cituje AP politologa Ogňana Minčeva. „Je to počátek velmi dynamické politické změny v Bulharsku, což potrvá ve dvojích či trojích volbách, a ty příští jsou za rohem,“ dodal Minčev.

Borisov vyzval své oponenty ke spolupráci na vytvoření široké vládní koalice. V prohlášení na facebooku naznačil i možnost vytvoření vlády expertů s širokou parlamentní podporou. „Nabízím vám mír. Jmenujme experty a do prosince můžeme překonat pandemii a pohnout se dopředu,“ napsal Borisov.

Nejchudší země Evropské unie první vlnu pandemie zvládla poměrně dobře, ale nyní už si příliš zdárně nevede a míra úmrtnosti v souvislosti s covidem-19 v Bulharsku patří mezi nejvyšší v EU.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek