Finsko se chystá na postupné rozvolňování, v létě mají být i dětské tábory

12.04.2021
Euroskop, ČTK

Finská vláda se chystá na postupné rozvolňování opatření proti covidové pandemii. V létě mají být v provozu dětské tábory a lidé budou moci pořádat oslavy na svých chatách, předestřela minulý pátek plány premiérka severské země Sanna Marinová. Zároveň však na tiskové konferenci varovala před unáhleným uvolňováním omezení, neboť virus se podle ní nadále prudce šíří.

„Naším cílem je, že až skončí škola, děti se budou moci rozjet na letní tábory a lidé mohou začít plánovat oslavy na chatách uprostřed léta,“ řekla Marinová. Školní rok ve Finsku končí 5. června, připomíná agentura Reuters.

Vládní plán rozvolňování, který je závislý i na rychlosti očkování, počítá už tento měsíc nejdřív se zrušením mimořádného stavu, který byl vyhlášen 1. března. Ještě v tomto měsíci by se mohly opět otevřít restaurace, i když s omezeným počtem míst k sezení a otvírací dobou.

V květnu by pak měly být umožněny služební cesty ze zemí Evropské unie do Finska a v červnu mají být zrušeny restrikce ohledně shromažďování na veřejnosti. Finsko by pak také mělo otevřít své hranice cestujícím z většiny evropských států. Cestování z obchodních důvodů ze zemí mimo EU by mělo být povoleno od července. Marinová řekla, že lidé mohou vládní plán rozvolňování komentovat na příslušné webové stránce.

Finsko, které má 5,5 milionu obyvatel, dosud zaznamenalo 80.842 případů koronavirové infekce a 866 souvisejících úmrtí. Z tohoto hlediska tak jde o jednu z nejméně zasažených zemí v Evropě. Aktuálně je ve finských nemocnicích 235 pacientů s covidem-19.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek