Slovensko vyhostí tři ruské diplomaty, vyjádřilo tak i solidaritu s Českem

23.04.2021
Euroskop.cz, ČTK

Slovensko rozhodlo o vyhoštění tří pracovníků ruského velvyslanectví, řekl včera novinářům premiér Eduard Heger. Na odjezd ze země dostali týden. Krok zdůvodnil tím, že Slovensko nemůže tolerovat, když zástupci cizích diplomatických misí nerespektují dohodnutá pravidla. Předseda slovenské vlády současně vyjádřil solidaritu s Českem, které se dostalo do diplomatické roztržky s Moskvou kvůli důvodnému podezření na zapojení ruských zpravodajců do exploze muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014. Šéf slovenské diplomacie Ivan Korčok doplnil, že vyhoštěnými jsou diplomati.

„Považujeme za velmi důležité udělat všechno pro ochranu bezpečnostních zájmů, včetně dosažení toho, aby cizí diplomatické mise působily na území Slovenské republiky v souladu s našimi zákony a mezinárodními úmluvami,“ řekl Heger. Dodal, že Slovensko má zájem o budování vztahů s Ruskem na principu vzájemného respektu.

Vyjádření solidarity vůči České republice

Slovenští politici bližší důvody vyhoštění ruských diplomatů neuvedli, stejně tak neupřesnili jejich jména či funkce. „Opíráme se o profesionální činnost našich zpravodajských složek. Je to i vyjádření solidarity vůči České republice,“ řekl Korčok k rozhodnutí Bratislavy. Slovensku za jeho včerejší krok poděkoval český předseda vlády Andrej Babiš. „Moc děkujeme. Velice si vážím toho obrovského gesta a postoje Slovenské republiky,“ napsal Babiš na twitteru.

Vrcholní politici Slovenska už o uplynulém víkendu vyjádřili podporu Česku ohledně vyhoštění 18 pracovníků ruské ambasády a odsoudili podvratné aktivity proti bezpečnosti ČR. Slovenská opozice rozhodnutí o vyhoštění ruských diplomatů kritizovala. „Slovenská vláda není slovenskou vládou. Je to vláda amerických agentů,“ řekl v reakci expremiér a šéf nejsilnější opoziční strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD) Robert Fico.

Nová a nyní nejpopulárnější strana Hlas-sociální demokracie někdejšího premiéra Petera Pellegriniho zase vyjádřila zklamání, že k vyhoštění přistoupilo Slovensko podle ní bez toho, aby byl o tom informován parlament a o důvodech pak veřejnost. Za Pellegriniho vlády Slovensko v roce 2018 na rozdíl od většiny členských zemí EU nepřistoupilo v reakci na otravu někdejšího dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery v Británii k vyhoštění ruských diplomatů. Pellegrini byl tehdy místopředsedou Směru-SD.

Loňské vyhoštění ruských diplomatů

Rusko mělo dosud na Slovensku 30 diplomatů a dalších 60 pracovníků velvyslanectví. Z hlediska počtu diplomatických pracovníků má Rusko v zemi větší zastoupení, než například Spojené státy nebo Čína. Slovensko má v Rusku 18 diplomatů.

Slovensko už loni v létě vyhostilo tři ruské diplomaty. Krok tehdy zdůvodnilo tím, že jejich činnost byla v rozporu s Vídeňskou úmluvou o diplomatických stycích. Slovenský tisk tehdy uvedl, že rozhodnutí Bratislavy souviselo s případem zneužití slovenských víz ruskými tajnými službami při atentátu v Berlíně. Případ se týká předloňské vraždy Čečence Zelimchana Changošviliho v centru Berlína, kterou si podle německého nejvyššího státního zastupitelství objednala Moskva.

Autor: Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek