Počet obětí covidu v Řecku přesáhl 10.000, nemocnice jsou plné

25.04.2021
Euroskop, ČTK

Celkový počet obětí covidu-19 v Řecku přesáhl 10.000. Vyplývá to podle agentury AFP ze včerejší aktualizované bilance zdravotního úřadu (EODY). Přes plošnou uzávěru doprovázenou zákazem nočního vycházení jsou nemocnice v zemi plné nakažených a nemohou přijímat další. Od soboty přibylo 1400 případů koronavirové nákazy a zemřelo 57 infikovaných.

V Řecku, které má přibližně 10,4 milionu obyvatel, testy za celou dobu pandemie odhalily 333.129 případů nákazy. Zemřelo 10.007 nemocných. Přes přísná protiepidemická opatření platná od listopadu je nyní 816 nakažených pacientů na jednotkách intenzivní péče.

Druhá a třetí vlna pandemie byly podle AFP prudší než první vlna z loňského jara, kdy Řecko zareagovalo včas přísným lockdownem v obavě ze zhroucení zdravotnického systému. Loni v květnu, když byla uzávěra zrušena, evidovalo Řecko 2642 případů nákazy a 146 souvisejících úmrtí, což byla jedna z nejnižších bilancí v Evropě. Druhá vlna v listopadu úřady přinutila nařídit další přísnou uzávěru.

V prosinci počet zemřelých s covidem dosáhl téměř 3300 a počet nakažených téměř 120.000. O dva měsíce později už byl počet mrtvých téměř dvojnásobný a přesáhl 6500. V posledních týdnech v Řecku umíralo 60 až 100 nakažených denně.

Řecká vláda chce přesto s ohledem na zahájení turistické sezóny plánované na polovinu května omezení uvolňovat. Od 3. května se mají otevřít terasy barů a kaváren a postupně se zmírňují i cestovní restrikce. Například návštěvníci ze zemí EU, Británie a USA už nemusí po příjezdu do Řecka strávit týden v karanténě, pokud jsou očkovaní nebo mají negativní test na koronavirus. Od pondělí to bude platit pro návštěvníky z řady dalších zemí včetně Ruska, Srbska či Izraele.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek