Polský ústavní soud rozhodne, zda respektovat předběžná opatření soudu EU

28.04.2021
Euroskop, ČTK

Polský ústavní soud bude dnes rozhodovat o tom, zda má Polsko respektovat předběžná opatření Soudního dvora Evropské unie ve věci sporné disciplinární komory nejvyššího soudu. Tribunál má vynést závěr, zda soudci unijního soudu měli právo pozastavit činnost komory a zda jejich rozhodnutí neporušuje polskou ústavu. Nález ústavního soudu podle médií do značné míry ukáže, zda Polsko uznává unijní právo.

Soudní dvůr EU loni v dubnu nařídil pozastavit činnost nové disciplinární komory polského nejvyššího soudu. Nejvyšší unijní justiční instance tak vyhověla žádosti Evropské komise, aby ve věci vydala předběžné opatření. Disciplinární komora je součástí širšího sporu o reformu polské justice, která podle Bruselu podkopává nezávislost polského soudnictví. Změny v justici prosazuje vláda národně-konzervativního Práva a spravedlnosti, která je u moci od podzimu 2015. Zástupci polského vládního tábora tvrdí, že otázky justice patří do pravomoci členských států EU.

Polský ústavní soud je složený převážně ze soudců nominovaných vládními stranami. Dnešní jednání povede Krystyna Pawlowiczová, bývalá poslankyně Práva a spravedlnosti. Ještě během působení v parlamentu se vyslovovala proti členství Polska v Evropské unii a netajila se tím, že si přeje, aby se unie rozpadla. Snažila se také prosadit, aby z budovy parlamentu zmizela unijní vlajka, o níž řekla, že je to „hadr“.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek