Švédsko si předvolalo ruského velvyslance

04.05.2021
Euroskop, čtk

Stockholm protestuje proti tomu, že Rusko zakázalo vstup na své území šéfce švédské Laboratoře chemické, biologické, radiační a jaderné bezpečnosti (CBRN) Ase Scottové a dalším sedmi osobám z EU, včetně dvou představitelů unijních institucí. Vyplývá to z pondělního prohlášení švédského ministerstva zahraničí, které se kvůli věci rozhodlo předvolat ruského velvyslance ve skandinávské zemi.

„Rozhodli jsme se předvolat si velvyslance, abychom mu sdělili náš protest ohledně ruských opatření,“ řekl agentuře AFP mluvčí švédské diplomacie Mats Samuelsson. Švédsko lituje, že se Moskva rozhodla dále zhoršovat své vztahy s EU a Stockholm bere „zhoršující se situaci demokracie, lidských práv a právního státu v Rusku velmi vážně“, uvedlo ministerstvo.

Rusko minulý pátek zakázalo vstup osmi osobám z evropských zemí. Jsou mezi nimi také dva představitelé unijních institucí – místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová a šéf Evropského parlamentu David Sassoli. Dalšími jsou například šéf berlínské prokuratury Jörg Raupach a právě Švédka Scottová, která potvrdila německé závěry ohledně otravy kritika Kremlu Alexeje Navalného látkou ze skupiny novičok.

Ruské sankce jsou svévolné, nepodložené a politicky motivované

„Je zcela nepřijatelné, aby Rusko uvalovalo neopodstatněné sankce na výzkumnou pracovnici, která dělá svou práci,“ řekl Jens Mattsson, ředitel obranného výzkumného institutu FOI, který spadá pod CBRN. Podle švédského ministerstva zahraničí jsou tyto ruské sankce na rozdíl od sankcí EU svévolné, právně nepodložené a „projev politických motivů“.

Podle ruské diplomacie je krok Moskvy odvetou za nové unijní sankce. EU totiž v březnu uvalila sankce na skupinu ruských představitelů, včetně generálního prokurátora Igora Krasnova a hlavního vyšetřovatele Alexandra Bastrykina, kvůli uvěznění Navalného po jeho návratu z Německa do Moskvy a potlačování pokojných protestů. Deset dní poté se země unie shodly na dalším prodloužení už roky existujících protiruských sankcí za narušování ukrajinské suverenity a územní celistvosti. V pondělí si EU kvůli pátečním sankcím předvolala ruského velvyslance.

Minulý čtvrtek také poslanci Evropského parlamentu vyzvali členské země EU, aby koordinovaně vyhostily ruské diplomaty v reakci na zjištění českých tajných služeb o ruském podílu na explozích muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek