Metnar: EU bude dál projednávat reakci na Vrbětice

07.05.2021
Euroskop, čtk

Evropská unie bude dál jednat o možnosti společné reakce na útok ruských agentů na muniční sklad ve Vrběticích. Novinářům to ve čtvrtek řekl český ministr obrany Lubomír Metnar po jednání s kolegy z unijních zemí. Podle slovenského ministra obrany Jaroslava Nadě dali představitelé některých států najevo, že stále uvažují o vyhoštění ruských diplomatů.

Vztahy mezi Prahou a Moskvou se vyostřily v polovině dubna po zveřejnění závěrů českých tajných služeb, podle nichž za výbuchem, který ve Vrběticích v roce 2014 zabil dva lidi, stála ruská vojenská rozvědka GRU. Česko se poté rozhodlo vyhostit z ruské ambasády desítky lidí a početně srovnat její stav s českým velvyslanectvím v Moskvě. Solidárně s ním vyhostilo několik Rusů také Slovensko či pobaltské státy. Moskva reagovala recipročním vypovídáním. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell rovněž vyjádřil jménem členských zemí Česku jasnou podporu a odsoudil ruské aktivity.

„Ze strany Borrella zazněla opět ta podpora, kterou zopakoval, a dále že tento proces nekončí, že to nadále budou projednávat,“ řekl po ministerské schůzce českým novinářům Metnar. Dodal, že podporu Česku zopakoval také generální tajemník NATO Jens Stoltenberg, který se k jednání unijních ministrů rovněž připojil.

V dalších zemích se diskutuje o vypovězení ruských diplomatů

Podle slovenského ministra Nadě během jednání zástupci některých zemí uvedli, že u nich stále probíhá diskuse o možném solidárním vypovězení ruských diplomatů, na které může nakonec dojít. „Všichni okolo stolu se shodli na tom, že je to absolutně nepřijatelné a vyjádřili velkou míru solidarity s Českou republikou,“ řekl ČTK Naď.

Dosavadní reakce evropských zemí nebyla tak silná, jako v případě otravy bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala v anglickém Salisbury, za níž v roce 2018 podle závěrů vyšetřování stála stejná dvojice ruských zpravodajců. Tehdy v solidaritě s Británií vyhostily diplomaty na tři desítky států včetně většiny unijních zemí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek