Summit EU se shodl na podpoře mladých a snižování platových rozdílů

08.05.2021
Euroskop, ČTK

Evropská unie se po pandemii zaměří na tvorbu pracovních míst a na podporu mladých lidí, jejichž životní podmínky významně zasáhla koronavirová krize. Bude také více usilovat o snižování mzdových rozdílů mezi muži a ženami a o spravedlivé podmínky pro všechny pracující. Na neformálním jednání v portugalském Portu se dnes na tom shodli prezidenti a premiéři členských zemí.

Šéfové států a vlád se na dvoudenním summitu zabývali zejména otázkou, jak přistupovat k sociálním tématům v době, kdy se snížila životní úroveň milionů lidí. EU dosud například poskytla členským zemím výhodné půjčky na udržení krátkodobých pracovních míst v rámci programu SURE. Lídři se ve společném prohlášení shodli, že s odezněním pandemie bude „prioritou přejít od ochrany pracovních míst k tvorbě nových a ke zlepšování jejich kvality“.

Jednotlivé unijní země mají přitom odlišné názory na otázky, jako je minimální mzda či zastoupení žen ve vedení firem. Státy jsou zároveň neochotny svěřovat pravomoci v sociálních věcech Bruselu a společné prohlášení je i proto spíše obecné.

„Posílíme snahy o boj s diskriminací a budeme aktivně pracovat na odstranění genderových rozdílů v zaměstnanosti, výplatách a důchodech,“ uvádí se v textu nazvaném Portská deklarace. Lídři se v ní přihlásili k tomu, že budou více pracovat na tom, aby byl převeden do praxe takzvaný evropský pilíř sociálních práv. Soubor 20 principů, na nichž se EU shodla při předchozím sociálním summitu před čtyřmi lety ve Švédsku, je zatím spíše teorií a řada zemí se k jeho naplňování nedostala.

Summit v Portu. Zdroj: Vlada.cr

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek