EU nepodporuje rychlé uvolnění vakcínových patentů, vyzývá k posílení vývozu

08.05.2021
Euroskop, ČTK

Evropská unie nepovažuje uvolnění patentů za potřebné rychlé řešení nedostatku vakcín v méně hospodářsky vyspělých zemích světa. Po nočním jednání s prezidenty a premiéry členských zemí to dnes prohlásil předseda Evropské rady Charles Michel. Lídři se na omezení práv výrobců vakcín zcela neshodli, podle Michela je o něm však blok ochoten dál diskutovat. Zásadní ale pro EU je, aby další západní země začaly více vyvážet vakcíny a aby se mimoevropským státům dostalo technické podpory k jejich výrobě. Německá kancléřka Angela Merkelová dnes uvedla, že výroba bez patentů by mohla ohrozit kvalitu preparátů.

„Nemyslíme si, že je to v krátkodobém horizontu dokonalé řešení. Ale jsme připraveni se v tomto tématu zapojit, hned jak bude na stole nějaký konkrétní návrh,“ řekl Michel novinářům po příchodu na dnešní vrcholné jednání.

Lídři se v pátek u pracovní večeře zabývali otázkou, jak podpořit rozjezd očkování v chudších zemích Afriky, Asie či Latinské Ameriky, jimž se zatím nedostává vakcín. Na stole měli návrh, podle něhož by farmaceutické firmy v zájmu co nejrychlejšího rozšíření výroby očkovacích preparátů do celého světa dočasně přišly o svá patentová práva. Tuto myšlenku prosazuje stovka zemí Světové obchodní organizace (WTO) včetně Spojených států. Před jednáním ji s výhradami podpořila například Francie nebo Španělsko, zatímco Německo nápad kritizovaný výrobci vakcín odmítá. Německá společnost BioNTech je ve spolupráci s americkým Pfizerem největším dodavatelem vakcín do EU.

„Pokud bude zrušen patent a nebude se dál kontrolovat kvalita (vakcíny), rizika podle mě převáží nad přínosem,“ řekla médiím německá kancléřka, která se summitu zúčastnila prostřednictvím videokonference. Svět podle ní nepotřebuje omezování patentových práv, ale „kreativitu a inovativnost“ firem.

Michel stejně jako řada lídrů unijních zemí dnes prohlásil, že by další vyspělé státy měly podobě jako evropský blok začít exportovat podstatnou část očkovacích preparátů vyrobených na svém území. Unijní politici dlouhodobě vyzývají Británii či Spojené státy, aby se v tomto směru více angažovaly. EU vyvezla do světa zhruba polovinu ze 400 milionů vakcín vyprodukovaných na svém území, zatímco zmíněné země export zásadně omezují v zájmu rychlého naočkování vlastních obyvatel.

Summit v Portu. Zdroj: Vlada.cr

„Velmi zřetelně vyzývám Spojené státy – zrušte zákaz vývozu nejen vakcín, ale i součástí pro jejich výrobu,“ prohlásil po jednání francouzský prezident Emmanuel Macron. Západní země podle něj musejí začít chudším státům poskytovat více vakcín, než bude na místě debata o patentech.

Při večerní diskusi se k tomuto názoru v pátek přiklonilo více lídrů, včetně českého premiéra Andreje Babiše. Ten před debatou uvolnění patentů podpořil, po ní ho ale označil za nesmysl.

Podle lídrů je vedle posílení exportu nutné také pomoci méně vyspělým zemím vybudovat technologické zázemí, které jim umožní vakcíny skutečně vyrábět a bez něhož je uvolnění patentů zbytečné.

Lídři EU se bavili také o pokračujícím očkování v zemích EU, které podle Michela po počátečních problémech už postupuje solidním tempem. Šéfové unijních institucí jsou stále přesvědčeni, že se do konce července podaří v EU naočkovat 70 procent dospělých lidí. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová dnes prohlásila, že v červnu podle původního plánu začne fungovat takzvaný covidový pas. O podobě certifikátu, který má lidem s očkováním, negativním testem či protilátkami usnadnit cesty přes hranice, nyní vyjednávají členské země s Evropským parlamentem.

Merkelová v této souvislosti dodala, že vzhledem k příznivému vývoji nákazy podmíněnému vakcinací vidí reálně šanci na letní dovolenou v zahraničí i pro neočkované.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek