Rada pro zahraniční věci 10. 5.

10.05.2021
Úřad vlády

Ministři zahraničí členských zemí EU se znovu setkají v Bruselu, kde proběhne zasedání Rady pro zahraniční věci. Jedním z hlavních témat bude debata o současném stavu vztahů s USA. Ministři se ohlédnou za prvními 100 dny Bidenovy administrativy a prodiskutují možnosti spolupráce do budoucna.

Na neformálním obědě poté proběhne prostřednictvím videokonference diskuze se zvláštním zmocněncem USA pro klima J. Kerrym, v rámci které ministři vyhodnotí dubnový klimatický summit a proberou geopolitické aspekty klimatické politiky.

Zvolení J. Bidena americkým prezidentem s sebou přineslo velká očekávání, co se týče možností posílení spolupráce s EU v oblastech společného zájmu. Ještě před koncem roku 2020 zveřejnili Komise a vysoký představitel pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku ambiciózní dokument „Nová agenda EU a USA pro globální změnu“, v němž představili řadu konkrétních kroků a oblastí, v nichž by EU a USA měly postupovat společně.

Nový americký prezident se již také stihl virtuálně zúčastnit březnového jednání Evropské rady. Na polovinu června J. Biden naplánoval svoji první cestu do Evropy, v rámci které by se v Bruselu potkat s lídry EU.

Autor: Robert Franěk

Sdílet tento příspěvek