Vyjednávání o covidových pasech komplikuje spor o cenu testů

12.05.2021
Euroskop, ČTK

Vyjednávání o takzvaných covidových pasech, které by chtěla Evropská unie vydávat lidem už před začátkem letní turistické sezóny, narazilo na sporné body. Ministři unijních zemí se v úterý shodli na tom, že chtějí co nejrychleji dovést jednání s Evropským parlamentem ke zdárnému konci. Například v otázkách cen testů či uznávání jednotlivých vakcín se ale názory obou stran liší.

EU s postupujícím očkováním proti covidu-19 chystá letní oživení cestovního ruchu, který patří k odvětvím nejzasaženějším pandemickými omezeními. Na žádost zvláště jihoevropských států, které doufají v letní návrat turistů, pracuje unie na společném certifikátu. Jednodušší cesty přes hranice, které nyní výrazně komplikuje nákaza, by s ním měli mít lidé očkovaní, s negativním testem či s protilátkami po prodělání nemoci.

Europoslanci přitom požadují, aby země zajistily pro účely certifikátu bezplatné testování. Zatímco očkování je totiž v unijních zemích bezplatné, testy před cestami do zahraničí se většinou platí. To by podle europoslanců mohlo diskriminovat lidi, kteří se nemohou nebo nechtějí očkovat. Na problém by mohly narazit například rodiny s dětmi, u nichž se zatím s očkováním nepočítá a musely by se před cestou testovat. Členské země však v tomto bodě před dnešní schůzkou s parlamentními vyjednávači nechtěly ustoupit.

Maroš Šefčovič, Ana Paula Zacariasová, zdroj: ČTK

„Je to velmi obtížné, nemůžeme nařídit cenu testů, máme volný trh,“ konstatovala portugalská státní tajemnice pro evropské záležitosti Ana Paula Zacariasová, jejíž země jako předsednický stát za EU vyjednávání vede. Po jednání s kolegy z dalších unijních zemí dodala, že věří v brzké nalezení kompromisu.

Rozdílné pohledy mají státy a europoslanci i na seznam vakcín, které by měly lidem usnadňovat cesty. EP požaduje, aby státy mohly v rámci certifikátu uznávat jen preparáty doporučené Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA), případně Světovou zdravotnickou organizací (WHO). S tím však má problém zejména Maďarsko, které ve velkém používá ruskou vakcínu Sputnik V nepatřící ani do jedné skupiny.

Státy EU navrhují volnější pravidla

Členské země proto navrhují volnější pravidla, která by umožnila státům uznávat i vakcíny nouzově schválené pouze státními úřady. To by však podle některých diplomatů mohlo vnést do systému, který má být zcela jednotný, částečný chaos. Například Litva již totiž vyhlásila, že Sputnik V nebude pro vstup na své území uznávat, dokud jej nedoporučí EMA. Její inspektoři v těchto dnech vyrážejí na kontrolu produkčních závodů v Rusku a neočekává se, že by mohla být vakcína schválena dříve než v létě.

Unijní státy by se s europoslanci chtěly na konečné podobě certifikátu dohodnout před koncem května, aby mohly být jeho parametry schváleny během června. Shoda panuje například na tom, že osvědčení bude obsahovat co nejméně osobních údajů, bude zdarma v digitální či papírové podobě. Zároveň nebude nutnou podmínkou pro cesty přes hranice, ale pouze je usnadní. Do systému by EU chtěla zapojit také mimounijní země.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek