Slovinský prezident vyzval EU k rychlejšímu přijetí západního Balkánu

17.05.2021
Euroskop.cz, ČTK

Slovinský prezident Borut Pahor při páteční návštěvě v Bělehradu vyzval Evropskou unii, aby urychlila přijetí západobalkánských zemí do svých řad. Označil to podle agentury Reuters za klíčový krok pro zachování stability v regionu, který v minulých letech zažil krvavé války.

Západ slibuje, že západní Balkán, zahrnující Albánii, Bosnu, Černou Horu, Kosovo, Severní Makedonii a Kosovo, jednou získá členství v EU, připomněl Reuters. Pahor po setkání se svým srbským hostitelem Aleksanarem Vučičem řekl, že rozšíření EU o západní Balkán je „geopolitická nutnost“, ale že státy regionu musí společně pokročit na cestě do EU. „Rozšíření musí být rychlejší,“ prohlásil slovinský prezident. „Bylo by skvělé, kdyby víceméně všechny země regionu mohly vstoupit do EU společně,“ dodal. Pahor doufá, že západní Balkán vyšle toto poselství ze summitu, který se tento týden uskuteční ve Slovinsku.

„Jedině za podmínky relativně rychlého vstupu všech zemí z této oblasti (západního Balkánu) do EU, lze zachovat mír, bezpečnost a stabilitu,“ řekl. Vučić, někdejší srbský nacionalista hlásící se nyní k evropské integraci, poznamenal, že přístup EU se bude vždy opírat o pokrok kandidátských zemí, ale že nemá nic proti „výraznějšímu geopolitickému přístupu“ k západnímu Balkánu.

Reuters připomněl, že ze šestice bývalých jugoslávských republik jsou Slovinsko a Chorvatsko už uvnitř EU, Srbsko a Černá Hora jsou kandidáty na členství, ale Bosna a bývalá srbská provincie Kosovo s velkým odstupem zaostávají. Další bývalé jugoslávské republice, Severní Makedonii, zablokovalo zahájení přístupových jednání s EU Bulharsko kvůli jazykovým a kulturním sporům. A Albánie, která je rovněž součástí západního Balkánu, se stalo kandidátskou zemí již v roce 2014, ale předloni se přístupový proces zpomalil, protože podle Francie a Nizozemska země nedělá dost pro zlepšení demokracie a potírání korupce.

Autor: Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek