Rada pro spravedlnost a vnitřní věci – část Vnitřní věci

08.06.2021
Úřad vlády

Dne 8. června se ministři vnitra setkají prezenčně v Lucemburku. Delegaci povede náměstek Jiří Nováček. Na programu je Nařízení doplňující nařízení (EU) 2016/794 o Europolu (informace o stavu projednávání návrhu), dále bude prezentována zpráva o pokroku u Směrnice o odolnosti kritických subjektů. Bodem s nejdelší časovou dotací pro diskuzi bude bod Umělá inteligence: hledisko vnitřní bezpečnosti. Následně proběhne debata o dokumentu Covid-19 a boj proti trestné činnosti: rok poté. V neveřejném režimu proběhne také výměna názorů ohledně spolupráce protiteroristických skupin. V plánu je také sdělení k Schengenské strategii nebo informace EK o stavu implementace interoperability informačních systémů EES a ETIAS

Boj proti trestné činnosti a terorismu

Ministři vnitra si vymění názory na dopad pandemie covidu-19 na boj proti trestné činnosti. Vymění si rovněž názory na výhled v oblasti vnitřní bezpečnosti, pokud jde o umělou inteligenci. Protiteroristická skupina poskytne svou pravidelnou zprávu o spolupráci mezi orgány zabývajícími se bojem proti terorismu. Ministři rovněž zhodnotí pokrok v jednáních o nařízení, kterým se mění Europol.

ČR si plně uvědomuje, že pandemie způsobila změny v chování zločineckých struktur. Novou prioritou se stávají podvody a také hospodářská a finanční kriminalita, pod kterou jsou řazeny i online podvody, u nichž byl zaznamenán významný nárůst. ČR také souhlasí, že v příštích letech je na místě snaha o posílení policejní a justiční spolupráce. ČR se ovšem staví rezervovaně k řadě aspektů zahrnutých do návrhu nařízení o umělé inteligenci a z tohoto důvodu vznesla výhradu přezkumu k celému textu návrhu nařízení. Ohledně revize nařízení o Europolu, ČR patří mezi nejaktivnější účastníky vyjednávání a usiluje zejména o ochranu postavení členských států, pokud jde o využití jejich operativních informací a rozsah nových povinností.

Odolnost kritických subjektů

Rada zhodnotí pokrok v jednáních o návrhu na posílení odolnosti kritických subjektů poskytujících základní služby v EU. Cílem navrhovaných nových pravidel je zajistit, aby kritické infrastruktury v zemích EU byly schopny předcházet rušivým incidentům způsobeným přírodními nebezpečími, nehodami, terorismem, vnitřními hrozbami nebo mimořádnými situacemi v oblasti veřejného zdraví, jako je pandemie covidu-19, jíž dnes svět čelí, a zotavit se z nich.

ČR se aktivně účastní diskuzí ohledně připravované směrnice CER. Během jednání již ČR vznesla dvě výhrady přezkumu a písemně zaslala řadu připomínek. Očekává se, že tyto připomínky budou zohledněny během následujícího slovinského předsednictví.

Migrace a azyl

Ministři rovněž posoudí aktuální stav, pokud jde o nový pakt o migraci a azylu. ČR podporuje zahrnutí migrace mezi klíčové otázky vzájemných vztahů, ve snaze budovat vzájemně prospěšná partnerství zahrnujících široké spektrum migračně relevantních otázek jako je především odstraňování příčin nelegální migrace, prevence nelegálních migračních toků, posilování národních migračních, azylových a hraničních systémů třetích zemí, návraty a boj proti převaděčství a organizovanému zločinu.

Schengenský prostor

Ministři povedou úvodní diskusi o schengenské strategii, kterou Evropská komise předložila 2. června. Komise bude ministry rovněž informovat o aktuálním stavu provádění interoperability, a zejména o zřízení Systému vstupu/výstupu a Evropského systému pro cestovní informace a povolení, které by měly být zprovozněny do konce roku 2022.

Česká republika podporuje reformu Schengenského prostoru, neboť v jeho původní podobě už plně nevyhovuje současným očekáváním a potřebám v oblasti fungování jednotného trhu, volného pohybu v rámci Evropské unie a bezpečnosti. Předložená strategie by proto měla otevřít cestu k jeho evoluci odpovídající dnešní situaci, zvláště s ohledem na nutnost řešení aktuálních bezpečnostních a migračních výzev.

Autor: Euroskop, Úřad vlády

Sdílet tento příspěvek