Rada EU pro dopravu, telekomunikace a energetiku, v části energetika

10.06.2021
Úřad vlády

V pátek 11. června 2021 proběhne v Lucemburku zasedání Rady EU pro dopravu, telekomunikace a energetiku, v části energetika. Tématem jednání bude schválení obecného přístupu k revizi nařízení TEN-E, výměna názorů k vodíkové strategii EU a přijetí závěrů Rady k Renovační vlně. Delegaci České republiky na tomto jednání povede náměstek ministra průmyslu a obchodu Tomáš Ehler.

V pátek proběhne první fyzické zasedání Rady ministrů zodpovědných za energetiku pod taktovkou portugalského předsednictví. Ministři mají na programu jednání v Lucemburku schválení obecného přístupu Rady k revizi nařízení TEN-E. Revize nastaví podporu evropské energetické infrastruktury v následujících letech, které je nezbytné pro dosažení navýšených klimatických ambicí do roku 2030. Dále dojde mezi ministry k výměně názorů nad Vodíkovou strategií EU. Členské státy detailněji představí své názory na podporu trhu a urychlení regulace, taky aby se zvýšilo využívání vodíku, zejména v odvětvích, která jsou obtížně dekarbonizovatelné. Zároveň sdělí, jaké jsou jejich priority ve financování vodíku a jak společně podpořit vývoz, vzhledem k jeho potenciálu posílit evropská partnerství. Po polední přestávce by měla dojít ke schválení závěrů Rady k iniciativě Renovační vlna, která má za cíl posílit dnešní ekonomiku a vytvořit zelené budovy pro budoucnost.

V rámci bodu různé litevská delegace plánuje informovat o aktuálním v tématu jaderné elektrárny Astravec v Bělorusku, dále Evropská komise bude informovat o nejnovějším vývoji ve vnějších vztazích v oblasti energetiky. Česká delegace za podpory dalších členských států představí své o úvahy o aplikaci Taxonomie udržitelných financí. Na závěr slovinská delegace informuje o chystaném pracovním programu nadcházejícího slovinského předsednictví Radě.

Autor: Marek Sitta

Sdílet tento příspěvek