Počet závažných kyberútoků na strategické cíle v EU se loni zdvojnásobil

11.06.2021
Euroskop.cz, ČTK

Počet závažných kybernetických útoků proti strategickým cílům v Evropě se v uplynulém roce zdvojnásobil, protože pandemie zavřela lidi doma a přenesla jejich život na internet. Agentura pro kybernetickou bezpečnost Evropské unie (ENISA) zaznamenala loni 304 významných škodlivých útoků na strategická odvětví, o rok dříve to bylo jen 146 útoků, uvedl zpravodajský server CNN.

ENISA rovněž upozornila, že počet útoků na nemocnice a zdravotnické sítě stoupl o 47 procent, protože zločinecké sítě se snažily vydělat na nejdůležitějších službách v době pandemie. Čísla také ukazují, že globální důsledky kybernetických útoků se zvyšují. Útoky jsou často ve formě vyděračského softwaru, tzv. ransomwaru, který nedávno způsobil problémy v USA, kde se skupina Darkside zaměřila na síť Colonial Pipeline a způsobila fronty u čerpacích stanic kvůli obavám z nedostatku pohonných hmot. Ransomware je škodlivý program, který zablokuje počítačový systém nebo zašifruje data a požaduje od obětí výkupné za obnovení přístupu.

Pandemie způsobila, že množství služeb bylo poskytováno přes internet a vše se uskutečnilo ve spěchu, takže bezpečnost se dostala na vedlejší kolej, upozornil Apostolos Malatras z ENISA. Zároveň lidé zůstali doma a měli čas zkoumat zranitelnosti systémů a kritické infrastruktury.

Průzkum britské bezpečnostní firmy Sophos mezi podniky současně ukázal, že průměrné náklady na útok vyděračským softwarem se za rok zdvojnásobily. Růst nákladů je odrazem větší složitosti některých útoků, upozornil poradce firmy Sophos John Shier.

Ředitel cloudových služeb Algotech Petr Loužecký ČTK potvrdil, že kybernetických útoků i hrozeb každým rokem přibývá. Může za to podle něj jednak úspěšnost útočníků, kdy se jim často daří i získat výkupné, ale také rozšiřování technologií ve společnosti a firmách. „Bezpečnostní povědomí je mezi uživateli stále malé, stejně tak investice do bezpečnosti v rámci menších a středních firem,“ upozornil.

Autor: Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek