Ve Štrasburku začalo první plenární zasedání Konference o budoucnosti Evropy

19.06.2021
Euroskop, ČTK

Ve Štrasburku dnes začalo první plenární zasedání Konference o budoucnosti Evropy, což je rozsáhlý projekt, jehož cílem je zapojit občany Evropské unie do diskusí ohledně možných příštích reforem evropského bloku. Závěry z konference se očekávají na jaře příštího roku, přičemž Česká republika bude následně řídit některé snahy o jejich zavádění při svém předsednictví v Radě EU, které připadá na druhou polovinu roku 2022.

Dnešního jednání se zúčastnili zástupci Evropského parlamentu, Rady EU, Evropské komise (EK) i parlamentů jednotlivých členských zemí. Zástupce delegace Evropského parlamentu (EP) Guy Verhofstadt proces konference popsal jako štafetu. Občané EU podle něj nejdřív přijdou s náměty na změny, které následně projedná plenární zasedání a vytvoří z nich konkrétní návrhy reforem. Ty pak poputují do evropských institucí, kde se budou zavádět.

„My politici se budeme ptát, jakou unii si lidé přejí. Teď je ten správný čas naslouchat, evropský projekt se za poslední roky vzdálil tomu, co si od něj Evropané slibují, proč mu věří. Jsem ráda, že jsme se odhodlali k tak rozsáhlé akci, která v historii EU nemá obdoby,“ sdělila ČTK místopředsedkyně Evropského parlamentu Dita Charanzová. Ta je zároveň českou zástupkyní EP na plenárním zasedaní konference.

Dnešního jednání se ještě zástupci veřejnosti neúčastnili. Skupinu 108 občanů EU teprve vybírá a zapojí se do procesu až na konci léta, což napadají někteří kritici projektu.

Kromě plenárních zasedání budou moci občané zasílat náměty rovněž prostřednictví webové platformy.

„Musíme zajistit, aby tato konference fungovala, na konci musíme mít konkrétní výsledky,“ řekla dnes na plenárním zasedání ministryně pro evropské záležitosti Portugalska Ana Paula Zacariasová. Právě Portugalsko nyní předsedá Radě EU. „My se teď snažíme přimět evropské občany, aby spolu mluvili a přinesli nám nápady ohledně Evropy, jakou chceme vybudovat,“ dodala.

Zahájení konference se zpozdilo téměř o rok, a to kvůli pandemii covidu-19, ale i kvůli průtahům diskusí mezi jednotlivými institucemi EU ohledně toho, jak by měla nová iniciativa fungovat. To podle agentury AFP mohlo vyslat špatný signál ohledně toho, zda chce EU skutečně přijmout politické změny.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek