Rada pro obecné záležitosti bude diskutovat o rozšíření EU

22.06.2021
Úřad vlády

Ministři pro evropské záležitosti se v červnovém termínu tradičně setkají v Lucemburku. Kromě přípravy nadcházející Evropské rady budou debatovat především o procesu rozšíření EU.

Na okraji jednání proběhnou po delší době mezivládní přístupové konference se Srbskem a Černou Horou. Jejich obsah bude v souladu s novou metodologií zaměřen především na politický dialog na úrovni ministrů v souladu s posílením prvku politického řízení.

Překážkou faktického zahájení přístupových jednání se Severní Makedonií v návaznosti na rozhodnutí ER z března 2020 je neshoda nad konečnou podobou negociačního rámce. Požadavky Bulharska nebyly pro členské státy přijatelné a tak nadále probíhají jednání mezi Severní Makedonií a Bulharskem ohledně možného kompromisu. O řešení se pokouší i portugalské předsednictví, avšak v Bulharsku je v současnosti u moci technická vláda a zanedlouho proběhnou opakované parlamentní a na podzim i prezidentské volby. Změna pozice je tedy v blízké budoucnosti nepravděpodobná.

Kompromisní návrh negociačního rámce pro Albánii dojednaný během německého předsednictví není nikým rozporován, avšak pro některé státy je tzv. decoupling neboli rozdělení zahájení přístupových vyjednávání se Albánií a Severní Makedonií nepřijatelný.

Autor: Robert Franěk

Sdílet tento příspěvek